About

In 2002 kocht ik mijn eerst digitale camera, en ben ik begonnen met "natuur" fotografie. In eerste instantie nog vrij algemeen, maar al snel heb ik me gespecialiseerd in vlinders. De eerste jaren van deze hobby was ik veel op stap in de omgeving, maar langzaam maar zeker werd het gebied waar ik op zoek ging naar vlinders steeds groter. Ondertussen probeer ik elk jaar een of meerdere keren een uitstapje te maken naar het buitenland, en is eigenlijk heel Europa mijn interesse gebied geworden.

In de loop van de jaren ben ik naast vlinders ook libellen (en wat andere kleine beestjes) gaan fotograferen. Vaak kom je vlinders en libellen in de zelfde (natuur) gebieden tegen en je het er geen andere apparatuur voor nodig. Een ander bijkomend voordeel is dat in tegenstelling tot vlinders, de libellen het in Nederland heel goed doen. Dus wat libellen betreft kan je in Nederland heel goed fotos maken.

Naast het fotograferen is mijn hobby ook een beetje een verzameling van alle verschillende soorten vlinders en libellen die in Europa te vinden zijn. Natuurlijk is de verzameling nog niet compleet, maar ik hoop elk jaar weer wat nieuwe soorten toe te kunnen voegen. Wat fotografie betreft probeer ik steeds meer om een mooie foto te maken dan gewoon een registratie van bijvoorbeeld een vlinder. Dit doe ik door onder anderen meer afstand te houden van het onderwerp, en meer aandacht te besteden aan de achtergrond en licht. Soms kies ik er ook voor om juist op zoek te gaan naar bepaalde plekken waar licht en achtergrond naar mijn smaak is, en daar een willekeurige vlinder of libel te zoeken. Al met al blijf ik proberen mijn collectie uit te breiden en de kwaliteit van mijn fotos te verbeteren.

Mocht u meer informatie willen hebben dan kunt u een mailtje sturen via de contact pagina. Nieuwe fotos, reis verslagen etc. zijn te volgen via de blog pagina. Ook is het mogelijk om mijn activiteiten en degelijke via Social Media te volgen.


Johannes van Donge

Johannes van Donge