7 juni 2013

Vorige week ben ik samen met Jordi Strijdhorst en mijn schoonvader in Roemenie geweest op zoek naar vlinders. Het weer was niet perfect maar zeker beter dan op een heleboel andere plekken in Europa. Door het wat rare voorjaar waren er wel wat weinig vlinders te vinden, maar genoeg om me een paar dagen mee te vermaken. Hier onder een kort overzicht van de afgelopen week.

Dag 1

We vertrekken om ongeveer half 10 smorgens richting Roemenie met het idee om net voor de grens van Hongarije te stoppen en een slaap plek te zoeken voor de nacht. De reis verloopt voorspoedig alleen werkt de ventilatie van mijn auto niet waardoor het met een buiten temperatuur van 4 graden tamelijk fris is in de auto. Al op tijd zijn we Wenen voorbij en besluiten maar een stukje verder te rijden zodat het de volgende dag niet meer zo ver is. Als we dan toch al in Hongarije zitten rijden we ook nog Budapest voorbij, en stoppen bij een pompstation om een paar uurtjes te slapen.

Dag 2

Rond een uurtje of 4 worden we al weer wakker en rijden verder. Tegen een uurtje of 10 staan we al op een Roemeense camping in de omgeving van Cluj waar we een klein huisje/hutje huren. Omdat we toch al zo vroeg in Roemenie zijn gaan we ook maar vast op zoek naar vlinders. In een mooi bos gebied gaan we die middag op zoek en vinden stapels Roodbonte parelmoervlinder – Euphydryas maturna en een stuk of wat Lathyruszwever – Neptis sappho. Omdat het een beetje begint te spetteren gaan we op tijd weer richting huis drinken wat borrels drinken en gaan op tijd naar bed.

Lathyruszwever - Neptis sappho

Lathyruszwever – Neptis sappho

Dag 3

Vandaag gaan we eerst nog even op zoek naar Roodbonte parelmoervlinder – Euphydryas maturna om daarna een stukje richting het oosten te rijden op zoek naar andere vlinders. Hier hoopte ik eigenlijk het Mozaiekdikkopje – Muschampia cribellum te vinden, maar door het weer eerder dit jaar vliegt deze al bijna niet meer. Wel zijn er erg veel blauwtjes te vinden maar door het warme weer van deze dag lukt het niet echt om er goeie fotos van te maken.

Roodbonte parelmoervlinder - Euphydryas maturna

Roodbonte parelmoervlinder – Euphydryas maturna

Dag 4

Deze dag lijkt het weer wel goed te worden en hebben we de wekker al op tijd gezet. Helaas zijn we vergeten dat het hek van de camping pas om 8 uur open gaat en kunnen we dus niet weg. Het plan was om op tijd naar de plek van de vorige dag te gaan en slapende blauwtjes op de foto te zetten. Nu we hier een paar uur te laat aan komen vliegt alles al weer lekker rond en is fotos maken weer bijna niet te doen. Al met al weet ik een geslaagde foto te maken van een mannetje Saffierblauwtje – Plebejus pylaon.

Saffierblauwtje - Plebejus pylaon

Saffierblauwtje – Plebejus pylaon

Na een uurtje fotos maken gaan we weer verder om op zoek te gaan naar de Bremvlinder – Colias myrmidone. Ik hoop deze vlinder al jaren eens te vinden, maar tot nu toe was dit nooit gelukt en elk jaar lijkt hij zeldzamer te worden. Na een kilometer of 200 (waar we een uur of 4 over doen) gereden te hebben komen we eindelijk aan op de plaats van bestemming. Het is een schitterend rustig plekje, waar het helaas niet stikt van de Bremvlinders. Toch weten we na een uurtje of 3 rondlopen een stuk of 3 vlinders te vinden, en er zelfs eentje netjes op de foto te krijgen. Het had nog wat mooier mogen zijn, maar ik ben al lang tevreden.

Leefgebied Bremvlinder - Colias myrmidone

Leefgebied Bremvlinder – Colias myrmidone

Dag 5

We gaan redelijk op tijd naar het bos gebied waar we eerder ook al zijn geweest. De Spireazwever – Neptis rivularis die we eerder niet hebben gezien is nu ook in kleine aantallen te vinden. Verder stikt het nog steeds van de Roodbonte parelmoervlinder – Euphydryas maturna en er komt nog even een Grote ijsvogelvlinder – Limenitis populi langs die niet op de foto wil. In de plassen zitten redelijk wat Geelbuikvuurpad – Bombina variegata maar hier fotos van maken valt ook niet mee. We lopen nog verschillende veldjes door, maar zonder resultaat. Als het dan ook nog begint te regenen gaan we lekker terug naar ons huisje.

Moerasparelmoervlinder - Euphydryas aurinia

Moerasparelmoervlinder – Euphydryas aurinia

Dag 6

Voor vandaag wordt er veel regen verwacht en besluiten we ergens anders heen te gaan. In eerste instantie willen we naar Oostenrijk, maar daar is het weer zo slecht dat we besluiten naar het noorden van Hongarije te gaan. Eind van de middag komen we aan en kijken vast even of het de moeite is om de volgende ochtend vroeg op te staan. Bij aankomst op een van mijn favoriete vlinder plekken blijkt dat het hier ook verschrikkelijk geregend heeft de dagen er voor. Het hele dal is een grote stroom water ipv een zee van bloemen en we vinden dan ook niet meer dan een stuk of 4 parelmoervlindertjes. Het plan voor de volgende ochtend is dan ook wel duidelijk, uitslapen en terug naar Nederland.

Dag 7

Vandaag zitten we rond 9 uur in de auto. De TomTom stuurt ons door Slowakije en Polen. Het is een mooi ritje met helaas hier en daar bakken regen. Om een uurtje of 11 komen we weer in het donker thuis, niet zo veel gezien als we hadden gehoopt maar t was weer een mooie tocht en ik heb eindelijk een foto van de Bremvlinder – Colias myrmidone.

Bremvlinder - Colias myrmidone

Bremvlinder – Colias myrmidone