13 juli 2013

Afgelopen weekend een paar dagen naar Zwitserland geweest. Donderdag na het werk rond een uurtje of 5 in de auto gestapt en in mijn eentje richting zuiden gereden. Mijn verwachting was dat ik rond een uurtje of 2 s’nachts wel aan zou komen, maar door weg werkzaamheden e.d. was ik pas rond kwart over 3 op de plek van bestemming, de Albulapass. Na 2 en een half uur op de achterbank geslapen te hebben loop ik rond 6 uur al te zoeken naar de eerste vlinders, in dit geval de Kleine apollo. Het is een schitterend gebied en ik vind meer dan 10 slapende Kleine apollos maar de meeste zitten diep in het gras verstopt. Gelukkig is er altijd wel eentje die net even anders zit en kan ik onderstaande foto maken.

Kleine apollovlinder - Parnassius phoebus

Kleine apollovlinder – Parnassius phoebus

Tegen de tijd dat ik klaar ben met de Apollo’s kom ik Peter Groenendijk (www.anythingbutcommon.nl) tegen waar ik de komende twee dagen mee op stap ga. We gaan eerst op zoek naar Thor parelmoervlinder – Boloria thore. Met de hulp van Peter komen we op een mooie plek waar we verschillende van deze vlindertjes vinden. Al met al is het nog een hele klus om een beetje aardige foto te maken, maar het lukt uiteindelijk redelijk.

Begin van de middag gaan we naar een plek met veel Oranjebonte parelmoervlinder – Euphydryas intermedia. Andere jaren heb ik deze vlinder ook wel eens gezien, maar nooit in zulke aantallen. De meeste vlinders zijn al een beetje versleten, maar toch zitten er nog wat redelijk mooie exemplaren tussen. Aan het eind van de dag kijken we nog even op de Thor Parelmoer plek om te zien waar de vlinders gaan slapen. Blijkbaar is dat boven in de boom en alle vlinders verdwijnen zonder dat we fotos kunnen maken. We gaan terug voor diner en een beetje slaap.

Oranjebonte parelmoervlinder - Euphydryas intermedia

Oranjebonte parelmoervlinder – Euphydryas intermedia

De volgende dag hebben we een beetje dezelfde planning. We beginnen bij de Kleine apollo en bij de eerste zon gaan we richting de Thor parelmoer vlindertjes op zoek naar opwarmende exemplaren. Aan het eind van de ochtend hebben we het hier wel een beetje gehad. Omdat dat de temperatuur lange tijd erg laag is geweest in dit gebied vliegen veel vlinders later dan normaal. Vooral de op grote hoogte levende soorten zijn erg laat. Omdat we niet veel keus hebben gaan we toch een middag op de hoger gelegen plekken kijken. We beginnen met een korte zoek actie naar de Dwergparelmoervlinder – Melitaea asteria. Helaas is de klim voor niks, behalve dan het schitterende uitzicht.

Albulapass

Albulapass

We rijden door naar de Julierpass om op zoek te gaan naar de Geelbanderebia – Erebia flavofasciata. Na een verschrikkelijke klim komen we op de plek waar we willen zoeken, maar behalve wat dikkopjes is er niks te vinden. Het uitzicht is ook hier prachtig, maar daar zijn we niet voor gekomen. Op de terug weg naar het hotel stoppen we nog bij verschillende veldjes waar we vooral dikkopjes en wat blauwtjes vinden.

Julierpass

Julierpass

De volgende dag staan we weer op tijd op en gaan zoeken bij een van de plekken waar we de dag hier voor langs zijn gekomen. Helaas valt het een beetje tegen wat we hier kunnen vinden, de enige vlinder die mee werkt is een Tijmblauwtje – Maculinea arion die ik nu eindelijk eens goed met open vleugels op de foto krijg. Tegen een uur of 10 zit het weekend er al weer op en gaan we richting hotel om uit te checken. Na een lange rit met de nodige opstoppingen en vertragingen kom ik s’avond laat weer lekker thuis, volgende dag weer werken…

Tijmblauwtje - Maculinea arion

Tijmblauwtje – Maculinea arion

Alle overige fotos zijn hier onder te vinden: