23 juni 2014

Vorige week woensdag (18-06) uit het werk naar Lichtensein gereden. Gelukkig was het aardig lang licht dus de reis verliep aardig voorspoedig. Eenmaal aangekomen op de plek waar we de volgende ochtend het Goudooghooibeestje – Coenonympha oedippus hoopten te vinden hebben we de auto geparkeerd en even een paar uurtjes achter het stuur geslapen. Na een nachtje van 3 uur “slapen” ging de wekker al weer en begon de zoek tocht. Helaas waren we 2 uur later nog steeds zonder enig resultaat aan het zoeken, en besloten we wat anders te gaan doen.

Na een stukje Oostenrijk ingereden te zijn, gingen we bij een schitterend vennetje op zoek naar Dwergjuffers – Nehalennia speciosa. Ook hier kwamen we na anderhalf uur zoeken niet veel verder na wat gewone juffertjes. Toen maar op zoek naar de laatste soort met de hoop toch nog een foto te maken.

De Siberische waterjuffer – Coenagrion hylas was de laatste soort die we deze dag nog hoopten te vinden. Dit beestje laat zich alleen rond het middag uur zien, dus we waren nog iets aan de vroege kant. Gelukkig was het weer prima, dus de verwachtingen waren prima. Eerst wat rond gelopen en wat fotos geprobeerd te maken van vlinders toen er langzamerhand steeds meer bewolking leek te ontstaan. Toen het uiteindelijk 12:30 uur was begon het zelfs te regenen en moesten we de hoop wel opgeven. Om 13:00 uur besloten we toch nog 2 uur terug te rijden naar de eerste plek waar het Goudooghooibeestje zou moeten vliegen.

Eenmaal aangekomen wat het schitterend weer en na wat zoeken vlogen de Goudooghooibeestjes toch wel in redelijke aantallen. Helaas was het heel erg veel vliegen en heel weinig stil zitten. Toen uiteindelijk ook hier het weer wat minder werd en de vlinders rustiger werden, kwamen er meer kansen voor goede fotos en kon ik eindelijk mijn enige goede foto van de dag maken. Na dit succesje door de regen naar de auto moeten rennen om weer aan onze barre terugreis te beginnen.

Al met al veel te veel moeite moeten doen voor een foto, maar ik ben toch erg blij met deze mooie foto van een toch wel zeer zeldzaam en erg lastig te fotograferen vlindertje.

Goudooghooibeestje - Coenonympha oedippus

Goudooghooibeestje – Coenonympha oedippus