16 juli 2014

Afgelopen week ben ik van woensdag 9 juli tot en met zaterdag 12 juli richting Frankrijk en Italie gereden op zoek naar vlinders. Woensdag ochtend al om 02:15 weg gereden van huis, om rond 16:00 uur de eerste fotos te maken van het Vachtblauwtje – Polyommatus dolus. Na dit voorspoedige begin een hotel gezocht in de buurt.

Na een redelijke nacht weer op tijd naar de plek van de vorige dag om betere fotos van het Vachtblauwtje – Polyommatus dolus te maken. Behalve de harde wind (windkracht 5-6) was het weer prima. Rond lunch tijd gingen we er vanuit dat we een goede foto gemaakt hadden, en was het tijd om weer verder te gaan.

Vachtblauwtje - Polyommatus dolus

Vachtblauwtje – Polyommatus dolus

Een paar uur later komen we aan in de omgeving van Isola, Frankrijk. We gaan direct hoog de bergen in op zoek naar vlinders, maar we vinden behalve een Oranjetipje (wat al niet veel goeds voorspelt) niet erg veel vlinders. Tegen een uurtje of 18:00 vinden we een hotel en is het tijd voor diner.

Omdat de zon toch opkomt aan de andere kant de bergen kunnen we enigszins uitslapen. Als we eenmaal op pad gaan besluiten we eerst maar wat lager in het dal te beginnen met de hoop hier meer vlinders te vinden. Heel veel vinden we niet, maar we kunnen in ieder geval wat fotos maken van erebias, vuurvlinders en witjes.

De rest van de ochtend gebruiken we om de Balkan parelmoervlinder te zoeken op een hoger gelegen gebied maar helaas zonder succes. Na de lunch besluiten we verder te zoeken en beginnen we aan een lange wandeling door het gebied. De schitterende wandeling duurt uiteindelijk een uur 7, en levert precies 0 fotos op. Gebroken en redelijk teleurgesteld zoeken we nog wat veldjes langs de weg af, en gaan vervolgens terug naar het hotel om bij te komen.

Isola - Passo Lombardo

Isola – Passo Lombardo

De vierde dag lijkt het weer beter dan voorspeld en beginnen we eerst weer laag in het dal. Al snel heb ik de eerste mooie plaat gemaakt van een Amandeloogerebia – Erebia alberganus die juist aan het opwarmen is.

Amandeloogerebia - Erebia alberganus

Amandeloogerebia – Erebia alberganus

Als we vervolgens weer hoger in de bergen op zoek gaan trekt de lucht al snel dicht en is het gedaan met de zon. Hierdoor lijken alle kansen op het vinden van vlinders helaas verkeken. Met heel veel geluk vind ik toch nog een slapend Bergmarmerwitje – Euchloe simplonia. Als we vervolgens weer bij de auto zijn besluiten we maar verder te rijden in plaats van onze tijd hier te verdoen. Het plan is om door de Mercantour langzaam richting huis te rijden in de hoop nog een paar vlinders te vinden. Al snel belanden we in een uren durende regen bui en valt ook dit plan in het water. Er zit niks ander op om rustig door te rijden richting Nederland en 05:00 uur lig in weer thuis in mijn eigen bed.

Mooie reis, maar minder vlinders dan gehoopt.

Alle overige fotos zijn hier onder te vinden: