29 oktober 2015

Eind mei ben ik samen met Peter Groenendijk naar Roemenië geweest. Onze reis ging in eerste instantie naar Hongarije waar we een tussenstop wilden maken om de Steppeluzernevlinder – Colias chrysotheme te vinden en om te overnachten. Bij aankomst was het weer niet al te best, en het aantal vlinders viel ook erg tegen. Met heel veel moeite konden we een oud en afgevlogen vrouwtje van de Steppeluzernevlinder – Colias chrysotheme op de foto krijgen. Toe we weer terug naar de auto liepen hadden we een beetje geluk en vonden we een verse Kleine parelmoervlinder – Issoria lathonia die al een slaap plek had gevonden. Na hier fotos van gemaakt te hebben ging de zon al bijna onder en zijn we op zoek gegaan naar een slaap plek.

Kleine parelmoervlinder - Issoria lathonia

Kleine parelmoervlinder – Issoria lathonia

De volgende dag rijden we al snel verder richting Roemenië. Eenmaal aangekomen zoeken we verschillende mooie veldjes af, maar het lijkt er op dat we voor de meeste vlinders net een beetje aan de vroege kant zijn. We maken hier en daar wel wat fotos maar veel bijzonders zit er helaas niet tussen.

De volgende dag gaan we op zoek naar het Mozaiekdikkopje – Muschampia cribellum. Deze vlinder staat voor mij deze reis toch wel boven aan de lijst van vlinders die ik hoop te vinden. In de ochtend vinden we vooral wat blauwtjes, groentjes en de eerst Dubbelstipparelmoervlinder – Brenthis hecate maar nog steeds vallen de aantallen erg tegen. Na meer dan een halve dag zonder succes gezocht te hebben naar het Mozaiekdikkopje – Muschampia cribellum is het tegen het eind van de middag op eens raak en vindt Peter een koppeltje dat zit te paren op een Margriet. Dit geeft ons ruim de tijd om een mooie foto te maken van deze erg zeldzame vlindertjes. Hierna gebeurt er niet veel meer, maar de dag is helemaal goed.

Mozaiekdikkopje - Muschampia cribellum

Mozaiekdikkopje – Muschampia cribellum

Omdat we de vorige dag het Mozaiekdikkopje gevonden hebben gaan we vandaag eens op zoek naar de Grote ijsvogelvlinder- Limenitis populi en de Roodbonte parelmoervlinder – Euphydryas maturna. Eenmaal aangekomen valt het weer op dat de sommige vlinders al afgevlogen zijn terwijl anderen nog niet eens vliegen. We vinden maar een Grote ijsvogel die totaal niet wil meewerken en dus niet op de foto komt, de Spireazwervers – Neptis rivularis lijken schuwer dan anders en zijn ook al met geen mogelijkheid op de foto te zetten. Uiteindelijk vind ik een Roodbonte parelmoervlinder die wel mee wil werken, en maak ik de enige noemenswaardige foto van de dag.

Roodbonte parelmoervlinder - Euphydryas maturna

Roodbonte parelmoervlinder – Euphydryas maturna

Na een slechte vlinder dag gaan we vandaag vroeg richting de plek van de Mozaiekdikkopjes. Al voor dat de zon boven de heuvels uit komt hebben we het eerste slapende  Mozaiekdikkopje en Geelbandspikkeldikkopje – Pyrgus sidae gevonden. Na meer dan een uur prutsen om goede fotos van deze vlindertjes te maken blijven we in het gebied waar ondertussen al weer wat meer vlinders vliegen, maar het blijft lastig. We hopen vooral om een mooie foto van het Geelbandspikkeldikkopje te kunnen maken, maar er vliegen niet veel van deze vlinders en ze zijn erg snel. Tegen het eind van de dag heb ik helaas nog steeds niet veel meer bijzondere fotos kunnen maken, en besluiten we de volgende ochtend nog een laatste poging te wagen.

Mozaiekdikkopje - Muschampia cribellum

Mozaiekdikkopje – Muschampia cribellum

Deze ochtend is het weer aardig raak en vinden we twee slapende Geelbandspikkeldikkopjes, een van de twee is de grootste en mooist gekleurde Geelbandspikkeldikkop die ik ooit gezien heb. Gelukkig hebben we alle tijd en maak ik hiervan toch wel de mooiste foto van deze reis. Verder maak ik nog wat fotos van blauwtjes, maar al snel is het weer erg warm en is fotograferen onmogelijk. We besluiten onze spullen in te pakken en nog even richting noord Hongarije te rijden om de volgende dag Dubbelstipparelmoervlinders – Brenthis hecate te fotograferen.

Geelbandspikkeldikkopje - Pyrgus sidae

Geelbandspikkeldikkopje – Pyrgus sidae

Voor dat de zon op is lopen we al weer in een mooi dal waar het normaal stikt van de vlinders, maar ook hier is alles veel later dan we dachten en is er weinig te vinden. Uiteindelijk vinden we toch nog twee slapende Dubbelstipparelmoervlinders, wat de dag een klein beetje goed maakt, maar we zoeken niet verder en gaan weer naar huis.

Dubbelstipparelmoervlinder - Brenthis hecate

Dubbelstipparelmoervlinder – Brenthis hecate

Al met al een redelijk lange reis met veel minder vlinders dan we hadden verwacht, maar ik ben blij dat ik eindelijk het Mozaiekdikkopje gevonden heb.