15 juni 2016

Al weer even geleden, 21 mei ben ik weer eens op stap geweest om foto’s te maken. Dit keer was het plan om Aardbei vlinders te zoeken in het Noorden van het land. Na een aardig ritje en een half uurtje wandelen vonden we een veldje waar het barstte van de Aardbeivlinders. Ik had gehoopt op een veldje met bloempjes, maar alle vlindertjes zaten op grassprietjes tussen de biezen en dergelijke. Gelukkig kon het zonnetje nog een beetje kleur aan het geheel geven. Ook omdat het er barstte van de knutten (kleine steekvliegjes) was ik redelijk snel klaar met het fotograferen van deze vlindertjes.

Aardbeivlinder - Pyrgus malvae

Aardbeivlinder – Pyrgus malvae

Tijdens het lopen waren we al verschillende slapende libellen tegen gekomen, dus dat was het volgende onderwerp. Er waren opvallend veel Noordse witsnuit libellen te vinden, en natuurlijk Viervlekken. Wat mij betreft niet de meest spannende soorten om een foto van te maken, maar gelukkig vond ik ook nog een mooie verse Grote Keizer libel. Het fotograferen was door de grote hoeveelheid knutten nog steeds een drama, maar naar mate de zon feller werd, verdwenen de knutten en werd de achtergrond van m’n foto mooi beschenen wat het plaatje wat mij betreft helemaal compleet maakt.

Grote keizerlibel - Anax imperator

Grote keizerlibel – Anax imperator

Na dit succesje betrekt de lucht al snel en is de zon weer weg. Nog snel maak ik wat standaard plaatjes van twee Noordse witsnuitlibellen, daarna besluiten we al jeukend van de muggen steken terug naar de auto te gaan.

Omdat het nog redelijk op tijd is, gaan we ook nog even op zoek naar de Sierlijke witsnuitlibel. Deze soort heb ik nog nooit gezien dus het zou leuk zijn er eindelijk eens een te vinden. Eenmaal aangekomen op de juiste plek vinden we er al snel een. De meeste van deze libellen zijn net aan het uitsluipen. Een nadeel hiervan is dat ze na het uitsluipen meteen hoog de bomen in vliegen. Uiteindelijk lukt het toch een net plaatje te maken, en dus weer eens een nieuwe soort voor op mijn website.

Sierlijke witsnuitlibel - Leucorrhinia caudalis

Sierlijke witsnuitlibel – Leucorrhinia caudalis

Na deze toch wel succesvolle ochtend is het mooi geweest en rijden we weer rustig terug naar huis.

(Twee dagen later heb ik nog steeds jeuk)