13 juni 2018

Op het moment dat ik dit berichtje plaats ben ik al bijna weer toe aan de zomer vakantie van 2018, maar het is altijd weer leuk om even terug te kijken.

Van 7 juli t/m 29 juli zijn we op vakantie geweest met het hele gezin op Corsica en een gedeelte van het van land van Italië. Voor iedereen die nog nooit op Corsica is geweest, kan ik van harte aanraden dit prachtige eiland eens te bezoeken. Mooie dorpjes, prachtige natuur met hoge bergen, en witte stranden. Naast dit prachtige landschap zijn er ook nog eens hele mooie en speciale vlinders te vinden. Een handje vol van de vlinders die op dit eiland voor komen zijn endemisch voor Corsica en Sardinië wat dit nog bijzonderder maakt. Nu is de vakantie met de familie niet echt bedoeld om de hele dag foto’s te maken, maar ik ben er toch een paar momenten tussen uit geweest om even wat plaatjes te schieten.

Met de familie op Corsica

Met de familie op Corsica

De vlinder die boven aan mijn lijst stond om te vinden was de Corsicaanse koninginnenpage – Papilio hospiton. Helaas was ik al wat aan de late kant om deze soort nog te vinden, maar op 10 juli heb ik toch een poging gewaagd. Omdat de afstand tot de plek waar ik wilde zoeken een hele tocht was en ik de familie niet vroeg wakker wilde maken ben ik de avond er voor vast richting de plaats van bestemming gegaan om een nachtje in de auto te slapen. De volgende ochtend al vroeg aan de wandel gegaan. Het landschap was uiteindelijk lastiger begaanbaar dan ik vooraf verwacht had en het was dan ook een hele klimpartij. In eerste instantie vond ik alleen maar wat Corsicaans hooibeestje – Coenonympha corinna wat ook een leuke en nieuwe soort voor me was, maar toch niet echt heel erg speciaal. Vervolgens vond ik nog een laat Corsicaans vals heideblauwtje – Plebejus bellieri. Een erg oud exemplaar, maar toch erg leuk om op de foto te krijgen. En daar naast vlogen er ook Vale argusvlinder – Lasiommata paramegaera. Al erg snel werd het super warm en was ik van plan terug te lopen toen ik op het idee kwam dan maar een rups van deze koninginnenpage te gaan zoeken. Ook dit viel niet mee, maar uiteindelijk heb ik er toch eentje kunnen vinden. Prachtig beestje!

Rups  Corsicaanse koninginnenpage - Papilio hospiton

Rups Corsicaanse koninginnenpage – Papilio hospiton

Als ik even later richting de auto klim, vliegt er op eens een Koninginnenpage over. Zo snel als mogelijk is probeer ik de vlinder te volgen en als deze gaat zitten kan ik duidelijk zien dat dit de Corsicaanse variant is. Na 2 foto’s vak de bovenkant vliegt het beestje weer verder waarna ik een 2e kans krijg van de buitenkant. Een paar seconden later is het al weer afgelopen en vliegt de vlinder naar de volgende berg. Ondertussen ben ik het helemaal zat, en ga ik weer richting auto om terug te rijden naar de familie die ondertussen op me zit te wachten.

Wat later in de vakantie zijn we een paar dagen in het noorden wat redelijk hoge bergen heeft. Tijdens onze auto ritten stop ik zo nu en dan om te kijken of er nog speciale vlinders te vinden zijn op bijvoorbeeld bloeiende braam. na verschillende keren zonder succes gestopt te zijn vind ik op weg naar het hoogste punt van Corsica de Corsicaanse parelmoervlinder – Argynnis elisa. ik probeer wat plaatjes te maken, maar zonder al te veel succes helaas. Wel besluit ik de volgende dag terug te gaan voor een herkansing. Zo gezegd zo gedaan en de volgende dag sta ik op dezelfde plek, en zo af en toe komt er een wild fladderende parelmoervlinder langs. Na een paar uur wachten voor een groepje distels in de brandende zon weet ik toch wat redelijke plaatjes te schieten van deze speciale parelmoer vlinder.

Corsicaanse parelmoervlinder - Argynnis elisa

Corsicaanse parelmoervlinder – Argynnis elisa

Aangezien ik verder niet heel veel betere foto verwacht te maken, besteed ik hier ook niet veel meer tijd aan. Ergens onderweg kom ik bij een slootje nog wat Tyrrheens lantaarntje – Ischnura genei tegen die ik natuurlijk wel op de foto moet zetten, maar daar blijft het bij.

Na twee weken op Corsica te zijn geweest trekken we nog een weekje door Italië. We beginnen met een dagje Pisa en rijden vervolgens verder richting Lago Maggiore. Omdat ik nu vrij dicht bij Zwitserland ben, en altijd nog eens de Geelbanderebia op de foto wil krijgen ga ik er weer een avondje vandoor om boven op een berg in de auto te slapen. De volgende dag wordt weer een hele lange wandeling over smalle paden, en natuurlijk ook weer zonder ook maar een enkele Geelbanderebia te zien. Dit is ondertussen al het derde jaar op rij dat ik een poging doe deze vlinder te vinden en telkens zonder succes. Ondanks dat ik blijf zoeken, kan ik toch hier en daar nog wat andere foto’s maken, maar voor de Erebia moet ik toch nog eens terug. Na deze poging tot vlinderen is het klaar en ronden we de vakantie nog even rustig af.

 

Foto’s Corsica:

Foto’s Zwitserland