28-12-2010 - Sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw

Het is echt winter in Nederland en overal ligt een mooi pak sneeuw. Normaal gesproken is vooral de grond wit, maar de afgelopen weken waren de bomen ook voorzien van een prachtige witte laag sneeuw. Ondanks dat alles er schitterend uit ziet is het toch erg lastig om een plekje te vinden waar ook nog een mooie foto van te maken is. Ik ben op zoek gegaan naar een plek in het bos waar deze omstandigheden het best te zien waren. Uiteindelijk ben ik in de omgeving van Hoog Soeren beland. Hier heb ik een stuk bos gevonden dat er compleet “niet-Nederlands” uit zag. Het is net of je tussen witte gordijnen door een oud bos in kijkt.

Hoog Soeren
Hoog Soeren




25-09-2010 - Herfst

Het is weer herfst. Dit betekent voor mij dat het macro seizoen er weer zo’n beetje op zit. Gelukkig hoe ik niet stil te zitten want dit is de tijd voor mooie landschappen. Bij heldere nachten is er vaak kans op mis wat mooie plaatjes op kan leveren.

Radio kootwijk
Radio kootwijk


Een ander voordeel van de herft en winter is dat je gelukkig niet meer zo vroeg je bed uit hoeft om de zonsopkomst mee te maken. Ik probeer dan ook zo veel mogelijk mooie ochtenden op pad te gaan. Laatste weken ben ik vooral op de Veluwe in de buurt van Assel en Radio kootwijk op zoek naar plaatjes geweest. Ook ben ik voor de zoveelste keer naar de Posbank gegaan met de hoop op mooie omstandigheden. Deze keer met succes, het was een schitterend moment.

Posbank
Posbank


Hopelijk werkt het weer de komende tijd een beetje mee. Komende week zal het iig rustig blijven, geen mist en redelijk kans op regen.


12-08-2010 - Hongarije

Dinsdag 27 juli ben ik uit het werk samen met mijn schoonvader en Jordi Strijdhorst richting Hongarije gereden. De weersvoorspellingen waren niet al te best, maar we hebben het er toch op gegokt. Toen we de volgende ochtend rond een uur of 6 op de plaats van bestemming waren was het weer dan ook niet al te best, veel bewolking en wind. Zo hier en daar wel wat vlindertjes gezien maar het was vanwege de wind niet de moeite om fotos te nemen. Ook konden we de Steppeluzernevlinder – Colias chrysotheme waar ik voor kwam niet vinden. Na een paar uur rond gelopen te hebben zonder succes, zijn we een stuk zuidelijker nogmaals op zoek gegaan. Het weer was hier stukken beter, en gelukkig hadden we dit keer meer succes! Helaas maar een foto gemaakt op de hele dag maar wel van een erg lastige soort. Hierna zijn we verder gegaan richting het noord oosten van Hongarije.

Steppeluzernevlinder – Colias chrysotheme
Steppeluzernevlinder – Colias chrysotheme


Na aardig geslapen te hebben (tot 04:00 uur) in een schitterend oud huisje gaan we verder op zoek, deze keer naar hetOostelijk esparcetteblauwtje – Polyommatus admetus. Al redelijk snel weten we twee erg oude exemplaren te vinden, maar er vliegen meer leuke soorten als Oostelijk staartblauwtje – Cupido decolorata en Kroonkruidblauwtje – Plebejus argyrognomon. Tussen de middag houden we een korte siesta en mijn schoonvader gooit zn hengel uit in een mooie visvijver. Later die dag gaan we vast even kijken bij de plek waar we de volgende dag heen willen. Veel bijzonders komen we helaas niet tegen maar de aantalleen vlinders beloven een leuke dag.

Huisje Hongarije
Huisje Hongarije


Na nogmaals om 04:00 uur wakker geworden te zijn gaan we weer richting vlinder gebied. Gelukkig zijn we lekker op tijd want het vinden van slapende vlinders wil niet erg lukken. Uiteindelijk vinden we een goede plek waar we verschillende slapende vlinders vinden. Tegen de tijd dat de zon te warm wordt en alle vlinders druk aan het vliegen zijn gaan we op zoek naar drink plekken. We vinden enkele mooie plekjes en hier zitten dan ook stapels blauwtje, dikkopjes en zelfs een paar Koningspage – Iphiclides podalirius te drinken. Ik denk dat ik al met al nog nooit zo veel fotos in zo’n korte tijd gemaakt heb, in een woord schitterend! Rond 14:00 uur pakken we onze spullen weer in en vertrekken we richting Nederland. De reis kost al met al heel wat moeite, en de laatste paar honderd kilometer stoppen we bij bijna alle benzine stations. Uiteindelijk zijn we toch rond 07:00 uur weer thuis.

Foto: Jordi Strijdhorst – www.Macrografie.nl
Foto: Jordi Strijdhorst – www.Macrografie.nl



23-07-2010 - Zwitserland – Oostenrijk

5 t/m 7 juli ben ik naar Zwitserland en Oostenrijk geweest om naar vlinders en een juffertje te zoeken. Omdat ik de eerste plek in het donker niet goed kon vinden kwamen we pas rond 04:00 uur aan op de plek van bestemming. Na ongeveer 1.5 uur slapen in de auto op zoek gegaan naar de Oranjebonte parelmoervlinder – Euphydryas intermedia. Na een paar uur zoeken helaas nog steeds geen spoor van dit beest en verder gegaan op zoek naar andere mooie plekken. Al met al hebben we deze morgen toch heel wat leuke vlinders kunnen vinden als Herdersparelmoervlinder – Boloria pales en Noordelijk mansschildblauwtje – Agriades glandon. Tussen de middag zijn we richting het Saas dal gereden en hebben we hier onze tent opgezet. Hierna een zware tocht gemaakt de bergen in op zoek naar de Witbonte parelmoervlinder – Euphydryas cynthia maar ook deze keer zonder succes. lager in het dal nog wel wat leuke soorten gevonden.

Ik in de bergen
Ik in de bergen


Dinsdag ochtend zijn we eerst in het dal op zoek gegaan naar vlinders. We vonden onderanderen slapende Apollovlinder – Parnassius apollo en Morgenrood – Lycaena virgaureae. Hierna de tent opgeruimd en langzamerhand richting Simplon gereden. Hier hebben we nog een middag naar vlinders gezocht maar helaas weinig fotos kunnen maken. Wel erg leuk om eindelijk eens een (erg afgevlogen) Gletsjervlinder – Oeneis glacialis op de foto te krijgen. Na deze tocht de auto ingestapt om richting Oostenrijk te gaan.

Johannes en Jordie met een biertje
Johannes en Jordie met een biertje


Na een kort nachtje slapen in de auto zijn we in west Oostenrijk op zoek gegaan naar het Goudooghooibeestje – Coenonympha oedippus. Ook dit viel niet mee, en we konden maar een oud exemplaar vinden. Een poosje had ik nog het idee een schitterend vers exemplaar gevonden te hebben maar dit bleek helaas een gewoon Koevinkje – Aphantopus hyperantus te zijn. Het was wel erg leuk om nog een slapend Donker pimpernelblauwtje – Maculinea nausithous te vinden. Tegen een uurtje of 8 zijn we verder gegaan om de Siberische waterjuffer – Coenagrion hylas te gaan zoeken. Zoals beschreven in de boeken kwam deze soort pas rond het middag uur naar het water toe. We vonden gelukkig meerdere exemplaren, maar het was helaas erg moeilijk om goede fotos te krijgen. Maar gelukkig is het toch gelukt om in ieder geval een nette plaat te maken. Tegen en uurtje of 2 zat de trip er al weer op en zijn we weer richting Nederland vertrokken.

Siberische waterjuffer – Coenagrion hylas
Siberische waterjuffer – Coenagrion hylas



02-07-2010 - Duitsland

In de maand juni ben ik 3 keer naar Duitsland geweest.

De eerste keer ben ik in de Eifel op zoek geweest naar de Blauwe vuurvlinder – Lycaena helle. Waarschijnlijk door het slechte weer, kon ik maar 2 exemplaren vinden. De Ringoogparelmoervlinder – Boloria eunomia die ik ook hoopte te vinden vloog helaas nog niet. Wel leuk om redelijk wat andere soorten te vinden. Erg veel verse Bont dikkopje – Carterocephalus palaemon, veel Kalkgraslanddikkopje – Spialia sertorius en een paar Voorjaarserebia – Erebia medusa.

Blauwe vuurvlinder – Lycaena helle
Blauwe vuurvlinder – Lycaena helle


De tweede keer ben ik speciaal op zoek geweest naar de Rode vuurvlinder – Lycaena hippothoes. (ook in de Eifel) Het weer was super en gelukkig kon ik ook een redelijk aantal beesten vinden. Na een paar uurtjes toch erg leuke fotos weten te maken van zowel het mannetje als het vrouwtje. Verder leuk om nog wat Klaverblauwtjes en Zilveren manen tegen te komen.

Rode vuurvlinder – Lycaena hippothoes
Rode vuurvlinder – Lycaena hippothoes


De derde keer ben ik op zoek gegaan naar de Mercuurwaterjuffer – Coenagrion mercuriale. De aantallen vielen erg tegen maar het is toch gelukt om een paar juffertjes op de foto te krijgen. Wilde ook graag de Vogelwaterjuffer vinden, maar dat is helaas niet gelukt.

Mercuurwaterjuffer – Coenagrion mercuriale
Mercuurwaterjuffer – Coenagrion mercuriale


Nu ga ik me langzamerhand klaar maken voor een paar daagjes Zwitserland en Oostenrijk. Ik hoop zondag 4 juli te vertrekken om dan 7 of 8 juli al weer terug te zijn.


Vakantie Corfu / Griekenland 10-05/24-05

Met het hele gezin op vakantie geweest naar Corfu – Griekenland.

Corfu
Corfu


Natuurlijk heb ik niet heel erg veel fotos gemaakt maar zo hier en daar heb ik toch wat leuke soorten kunnen vinden. Meestal hebben vlinders mijn voorkeur maar in dit geval hoopte ik toch vooral de Griekse vuurjuffer – Pyrrhosoma elisabethae te vinden en op de foto te krijgen. Gelukkig wist ik al wat goeie plekken en kon ik dit juffertje redelijk makkelijk vinden. Door de enorme begroeiing van vooral bramen was het wel erg lastig om een redelijke foto te maken. Na heel wat ploeteren en een paar keer terug gaan naar dezelfde plek is het toch gelukt een nette duidelijke foto te maken. Waar ik vooral blij mee ben is dat het specifieke kenmerk waarmee deze soort zich onderscheid van de gewoneVuurjuffer – Pyrrhosoma nymphula goed zichtbaar is op de foto.
Detail Griekse vuurjuffer – Pyrrhosoma elisabethae
Detail Griekse vuurjuffer – Pyrrhosoma elisabethae


Verder was het leuk om toevallig een paar Oostelijke houtpantserjuffer – Lestes parvidens tegen te komen. Ook deze soort lijkt er veel op de Nederlandse versie, maar is toch net even anders.

Wat vlinders betreft had ik op wat meer soorten gehoopt, maar dat heb je helaas niet in de hand. Wel vlogen er redelijke aantallen vlinders rond, maar meestal veel dezelfde soorten als Tweekleurige parelmoervlinder – Melitaea didyma, Cleopatra – Gonepteryx cleopatra en natuurlijk stapels dikkopjes. Gelukkig heb ik uiteindelijk toch ook de Zuidelijke koninginnenpage – Papilio alexanor weten te vinden boven op de berg Pantocrator.


09-05-2010 - Excursie Tweevlek

Ik ben mee geweest met een excursie naar de Tweevlek – Epitheca bimaculata. De excursie vond plaats in noord Frankrijk net over de grens met Belgie. Na een paar uur gezocht te hebben zijn we er uiteindelijk in geslaagd om 3 verse exemplaren te vinden en natuurlijk ook op de foto te zetten. Na deze leuke trip snel weer naar huis gegaan om me klaar te maken voor de vakantie.

Tweevlek – Epitheca bimaculata
Tweevlek – Epitheca bimaculata



15-04-2010 - De Oranjetipjes zijn er weer

Eindelijk weer de eerste vlinder foto van het jaar gemaakt. Het kost nog wel veel moeite om weer vroeg uit bed te komen, maar gelukkig ben ik toch gegaan. De omstandigheden waren super en het resultaat mag er wezen al zeg ik het zelf.

Oranjetipje – Anthocharis cardamines
Oranjetipje – Anthocharis cardamines