25-11-2011 - Springende kikker

Al jaren wil ik graag fotos maken van vliegende vlinders en libellen. Mensen als Stephen Dalton zijn hier de grote experts, en elke herfst / winter als ik in hun boeken kijk neem ik me voor dit ook eens te proberen. Nu is hier heel erg veel tijd, geduld en apparatuur voor nodig. Aan alle drie de punten kom ik dus wel een beetje te kort (de een wat meer dan de andere), maar nu toch eindelijk eens de eerste stap genomen. Ben begonnen met een kikker, wat natuurlijk al veel makkelijker is dan een vlinder of iets dergelijks. Wel is het een erg leuk experiment om er achter te komen hoe flitsers en dergelijke werken. Waarschijnlijk heb ik weer het een en ander geleerd, en hoop ik komend jaar in ieder geval eens een foto van een vliegend insect te maken. Over het eerste resultaat ben ik al vast erg tevreden.

Springende Bruine kikker – Rana temporaria
Springende Bruine kikker – Rana temporaria




16-11-2011 - Best for last

M’n persoonlijke favoriet van 2011 heb voor het laatst bewaard. Ik verwacht in ieder geval geen insecten meer op de foto te zetten dit jaar, behalve misschien nog een Noordse winterjuffer – Sympecma paedisca. Volgend jaar hoop ik meer van dit soort platen te kunnen maken en wat minder te focussen op soorten en close-ups. Nu weer wachten op het voorjaar en ondertussen hopelijk nog wat mooie landschap plaatjes maken.

Grote vuurvlinder – Lycaena dispar
Grote vuurvlinder – Lycaena dispar


Dit keer twee versies van dezelfde foto. Normaal hou ik helemaal niet van zaken weg clonen, bij-snijden of overmatig bewerken van foto’s. In dit geval vond ik de drie licht vlekken toch wat storend en heb ik besloten eens aan de gang te gaan met de “clone stamp”. Helaas ben ik er nog niet echt over uit welke van de twee nu de beste plaat is, en of de drie vlekjes wel storend genoeg zijn om weg te halen. Hierbij in ieder geval alle twee de versies.

Origineel van de foto hier boven
Origineel van de foto hier boven




11-11-2011 - Noordse winterjuffer – Sympecma paedisca

Zo langzamerhand zijn de meeste insecten verdwenen. Toch zijn er een paar soorten vlinders en waterjuffers die als volwassen imago overwinteren. Een van deze soorten is de Noordse winterjuffer – Sympecma paedisca. Een poosje terug, met de eerst vorst ben ik weer eens op zoek gegaan naar deze beestjes. Ondanks dat t een hele klus is om ze te vinden zat het mee. Onderstaande foto is het resultaat. Binnenkort zal ik nog eens gaan zoeken, dan hopelijk met nog wat meer rijp.

Noordse winterjuffer – Sympecma paedisca
Noordse winterjuffer – Sympecma paedisca




02-10-2011 - Sterrensporen

De afgelopen week is het schitterend onbewolkt weer geweest. Omdat de meeste vlinders toch wel een beetje op hun retour zijn, maar eens helemaal wat anders geprobeerd. Dit keer s’avonds op stap geweest om “sterrensporen” vast te leggen. Op zich is dit niks anders dan een foto van de lucht maken met een lange sluitertijd. Door dat de aarde ten opzichte van de sterren draait, geeft dit het “sporen” effect. Het lastige is wel dat je een plek nodig hebt met zo min mogelijk licht vervuiling, geen wolken en als het kan ook geen maan. En je moet in het stik donder ergens op een heideveld of in een bos gaan staan… Wat kleine probleempjes zijn dan nog het scherpstellen en het maken van de compositie. Al met al dus 3 nachten op stap geweest om 2 foto’s te maken, maar ik denk dat het resultaat toch heel aardig is.

Sterrensporen – Star trails
Sterrensporen – Star trails




28-09-2011 - Noordse glazenmaker en Kootwijkerveen

Vorige week vrijdag weer eens een dagje vrij genomen om op zoek te gaan naar de Noordse glazenmaker. Ondertussen probeer ik de laatste 3 of 4 jaar al een foto van dit beestje te maken maar tot nu toe had ik hem nog nooit gezien. Na een hele dag ploeteren zonder ook maar 1 foto te maken komt er eindelijk een Noordse glazenmaker langs. Deze dame geeft me ongeveer 1 seconde de tijd om een dramatische foto te maken, en vliegt daarna als een gek weg. Op de foto is het stukje met de libel uitvergroot, maar zelfs dat maakt herkenning haast onmogelijk. Dit zou wel eens de slechtste foto van de laatste 5 jaar kunnen zijn!

Dramatische foto van de Noordse glazenmaker – Aeshna subarctica
Dramatische foto van de Noordse glazenmaker – Aeshna subarctica


Deze week maar weer eens op zoek geweest naar een mooi landschap. Bij weinig inspiratie beland ik meestal bij het Kootwijkerveen. Vind het persoonlijk een van de mooiste plekjes in de omgeving, maar ik blijf wel een beetje de zelfde plaatjes maken. Toch blij dat ik weer even op stap ben geweest en net even een strakkere plaat heb kunnen maken dan de voorgaande jaren. Wie weet van de week nog eens een poging doen om een mooi landschap op de foto te zetten.

Mooie ochtend bij het Kootwijkerveen
Mooie ochtend bij het Kootwijkerveen




04-09-2011 - Tijd voor landschap foto's

Het is al weer september en dus loopt het vlinder / libellen seizoen al weer aardig tegen het einde. Natuurlijk zijn er nog wel een paar soorten die deze maand nog te vinden zijn, maar die worden er met dit weer ook niet mooier op. Omdat het afgelopen weekend wel erg prachtig weer was moest ik toch op stap. Voor de afwisseling maar weer eens op stap geweest om een mooie landschap foto te maken. Onderstaande foto had ik afgelopen jaar ook al in m’n hoofd maar de omstandigheden waren nooit goed genoeg. Afgelopen zaterdag viel alles aardig op z’n plek en ben ik eindelijk aardig tevreden over het resultaat.

Schitterende ochtend in de omgeving van Radio kootwijk
Schitterende ochtend in de omgeving van Radio kootwijk


Nu zoals eigenlijk de hele zomer gewoon weer wachten tot het weer eens lekker weer wordt. Hopelijk komt het er nog van toch nog een leuke vlinder op libellen foto te maken. Zo niet dan wordt het focussen op landschappen de komende maanden.


08-15-2011 - Zwitserland 10 t/m 12 augustus

Een beetje ongepland toch nog even snel naar Zwitserland geweest. Woensdag ochtend om 06:15 in de auto gestapt om na een uurtje of 9 rijden op de Albulapas (zuid-oosten) aan te komen. Het was de bedoeling hier nog een verlate Dwergparelmoervlinder te vinden. Na 2 uur ploeteren heb ik de hoop maar opgegeven en ben gaan zoeken op de wat lager gelegen veldjes om zo toch nog wat vlinders te zien. Uiteindelijk een leuk veldje gevonden waar redelijk wat Grote parelmoervlinders, blauwtjes e.d. zaten. Helaas was het te winderig om foto’s te maken, maar ik kon wel vast de goeie plekken voor de volgende ochtend zoeken. Na het eten van wat bolletjes met kaas en een halve fles Cola m’n auto maar ergens geparkeerd om te gaan slapen. Dit ging prima tot ik rond 4 uur stijf bevroren wakker werd. (het was 0 graden) Even een rondje gemaakt met de kachel aan, toen nog een uurtje slaap meegepikt.

Slaap plek op de Albulapas
Slaap plek op de Albulapas


Iets gaar wakker geworden, maar wel naast het veldje waar de vlinder zaten. Het was vrij makkelijk om redelijk grote aantallen vlinders te vinden. Het licht is alleen vaak het probleem tussen de hoge bergen, en als de zon dan eenmaal over een top komt is het direct warm en zijn de vlinders weer weg. Heb me vooral bezig gehouden met een fotogenieke Grote parelmoervlinder en wat ander klein grut. Meesten waren helaas al wat oud en versleten… Na eten van de gebruikelijke sultanas en bolletjes kaas op stap gegaan op zoek naar libellen. In de buurt van Saint Moritz is een schitterend meertje wat super is voor libellen. Om niet weer zo’n helse nacht mee te maken eerst een hotel geboekt en toen op stap gegaan. Stapels libellen gezien, maar foto’s maken was een heel ander verhaal. Na een paar uur sjokken toch eindelijk het geluk gehad een zittende Taiga glanslibel op de foto te krijgen. De andere libel die ik wilde vinden was de Azuur glazenmaker. Omdat deze hier niet te vinden was ben ik nog wat andere meertjes uit wezen pluizen maar helaas ook zonder succes. Tegen het eind van de middag nog even richting Julierpas gereden om te kijken of hier nog leuke vlinder veldjes te vinden waren voor de volgende morgen. Helaas weinig spannends te vinden en dus maar besloten even een beetje uit te slapen. Na het eten van een lekker biefstuk tegen een uurtje of 9 in slaap gevallen in een gewoon bed.

Grote parelmoervlinder – Argynnis aglaja
Grote parelmoervlinder – Argynnis aglaja


Omdat ik geen specifiek plan had maar geen wekker gezet. Tegen een uurtje of 8 toch maar uitgecheckt en weer richting meer vertrokken op zoek naar de libel. Maar helaas 5 uur zitten wachten zonder een glimp van dit beest. Wel een leuke meevaller was een Noordse Glazenmaker die even wilde gaan zitten op een oude den. Verder weinig foto’s gemaakt en rond 13:00 was ik het aardig zat en ben weer richting auto gegaan. Helaas verliep wegens verschrikkelijk veel werkzaamheden in Duitsland de terug reis wat minder dan heen. Maar na 12 uur sturen toch weer in m’n eigen bed beland.

Taiga glanslibel – Somatochlora alpestris
Taiga glanslibel – Somatochlora alpestris


Nu terug in Nederland is het een beetje aftellen tot het seizoen voorbij is. Hopelijk komen er nog een paar mooi foto ochtendjes… afwachten maar…


26-07-2011 - Tengere grasjuffer – Ischnura pumilio

Met alle regen van de laatste tijd grijp je elke kans aan om weer eens op stap te gaan en wat foto’s te maken. Zo was er afgelopen zaterdag kans op een beetje zon in het zuiden van het land. Ondanks dat het bijna 2 uur rijden is, toch maar de wekker om 03:40 uur gezet en rond 04:00 uur richting Montfort (Limburg) gereden. Op een mooi veldje in de omgeving zouden stapels Tengere grasjuffers gezien zijn. Het koste dan ook weinig moeite om verschillende juffertjes slapend te vinden. Zelfs het zonnetje werkte leuk mee en al met al was het lang geen slechte ochtend. Het weer lijkt langzamerhand weer een heel klein beetje beter te worden dus hopelijk weer meer actie de komende tijd.

Tengere grasjuffer – Ischnura pumilio
Tengere grasjuffer – Ischnura pumilio




19-07-2011 - Frankrijk 1 t/m 15 juli

Dit keer geen enorm verhaal over alle plekken waar ik ben geweest. De reis naar Frankrijk was met het hele gezin en dit keer heb ik me ook weinig met de fotografie bezig gehouden. We hadden een mooi huisje in het rustige plaatsje Vernoux-en-Vivarais. Langs de tuin liep een klein beekje waar de nodige libellen te vinden waren. Natuurlijk heb ik wel wat plaatjes gemaakt maar allemaal in een straal van een meter of 300 van het huisje. Al met al heb ik toch 4 nieuwe soorten op de foto weten te krijgen, wat me zeker niet tegen valt. De Iberische en de Koperen beekjuffer waren in redelijke aantallen te vinden. De Oranje breedscheenjuffer koste wat meer moeite, net als de gewone bronlibel. Met redelijk wat geduld toch best aardige foto’s van de verschillende soorten weten te maken.

Gewone bronlibel – Cordulegaster boltonii
Gewone bronlibel – Cordulegaster boltonii


Na terug te zijn gekomen in Nederland leek het toch redelijk weer te worden, dus de wekker om 4 uur gezet en vertrokken richting Pimpernelblauwtjes. Met elke kilometer die ik dichter bij de plaats van bestemming kwam betrok de lucht een beetje en bij aankomst was de mogelijke zon helaas verdwenen. Ondanks het gebrek aan zon was het natuurlijk best leuk foto’s maken. (zie resultaat hieronder) Nu eerst maar weer afwachten tot het beter weer wordt, ik ben in ieder geval blij dat ik op het moment niet meer in Frankrijk zit.

Pimpernelblauwtje – Maculinea teleius
Pimpernelblauwtje – Maculinea teleius




15-06-2011 - Duitsland / Hongarije 6 t/m 11 juni

06-06-2011

Na de kleine meiden op bed gelegd te hebben, vertrek ik samen met Jordi Strijdhorst rond 20:00 uur richting Duitsland. Het plan is om hier het Zilverstreephooibeestje te vinden en op de foto te krijgen. De eindbestemming is een klein bospad in een mooi bosgebied op ongeveer 550 kilometer van huis. We komen aan rond 01:30 en ik val na een biertje gedronken te hebben snel in slaap achter het stuur.

07-06-2011

Als we rond 05:00 uur wakker worden blijkt het jammer genoeg aardig geregend te hebben, maar we gaan toch op pad. De eerste 2 uur weten we weinig vlinders te vinden. Tegen de tijd dat het weer wat begint op te knappen komen we het een en ander tegen waaronder Woudparelmoervlinders en een oud Zilverstreephooibeestje. Als leuk extraatje vinden we ook nog een Geelbuikvuurpad. Op weg terug naar de auto komen we nog een paar juist uitgekomen Purperstreep parelmoervlinders tegen. Na een paar krentenbollen en wat Cola vertrekken we rond 10:00 uur richting Hongarije. De reis schiet niet erg op, en de Tomtom laat ons half Slowakije zien, maar rond 20:00 uur komen we toch aan bij ons hotel in Aggtelek (Hongarije). Aangezien het weer niet super is en de reis best vermoeiend was houden we het bij een patatje met paprika, en paar biertjes.

Geelbuikvuurpad – Bombina variegata
Geelbuikvuurpad – Bombina variegata


08-06-2011

De dag begint mooi op tijd om 04:00 uur. We rijden een minuut of 10 naar een mooi dal en na een half uurtje lopen vinden we de eerste vlinders van de dag. Ik hoop vooral op de Dubbelstipparelmoervlinder, en hier vinden we gelukkig ook genoeg van. Verder zitten er nog een paar Oostelijke parelmoervlinders en Kroonkruidblauwtjes. Tot een uurtje of 11/12 blijven we wachten om te zien of er ook Grote ijsvogelvlinders uit de bomen komen om op de grond te drinken. Voor dat t zo ver is begint het stevig te regenen en houden we het voor gezien. Even wat eten en drinken bij t hotel, daarna even slapen om toch wat bij te komen. Als ik 5 minuten onder de dekens lig begint t zonnetje te schijnen en kan ik het toch niet laten om weer op zoek te gaan. In het zelfde dal vind ik nu zeker 4 Grote ijsvogelvlinders en als bonus nog een Boszandoog die mee wil werken met de foto. (wat niet vaak lukt) Tegen het eind van de middag begint het al weer te betrekken en de vlinders zijn weer weg. Na het eten zoeken we rond het hotel nog wat naar kikkers en padden en vinden de Groene en de Knoflookpad. Al met al erg veel leuke beesten gezien op deze dag.

Dubbelstipparelmoervlinder – Brenthis hecate
Dubbelstipparelmoervlinder – Brenthis hecate


09-06-2011

Weer gaat de wekker om 04:00 uur, maar dit keer met vrij heftige regen. Omdat de vlinders nu toch niet te vinden zijn proberen we de Vuursalamander te vinden. Het is nog redelijk donker en doordat het ook nog regent komen de salamanders uit hun schuilplaatsen. Na een uurtje rond te lopen vinden we 2 exemplaren waar we stapels foto’s van kunnen maken. Rond een uurtje of 10 laat de eerste Grote ijsvogelvlinder zich weer zien. Helaas betrekt de lucht al snel weer en zien we deze mooie vlinder niet meer. De enige leuke beesten die ik nog op de foto krijg zijn het Tweekleurige hooibeestje en de Morgenrood. Aan het eind van de ochtend kom ik Rob de Jong tegen die een schitterende camping heeft in de omgeving van het Bukk gebergte. (www.farmlator.hu) Na even kort gekletst te hebben besluiten ik richting Bukk te gaan om de volgende dag de Violette vuurvlinder te zoeken. Eenmaal op de camping vinden we ook nog de Roodvuurbuikpad wat de amfibien lijst aardig compleet maakt. Tegen de tijd dat we de tent in moeten begint het als een gek te regenen.

Grote ijsvogelvlinder – Limenitis populi
Grote ijsvogelvlinder – Limenitis populi


10-06-2011

Geen wekker gezet en ondanks dat alles klam is van de regen toch tot een uurtje of 8 geslapen. Heerlijk! Het weer is niet super maar in ieder geval droog. De hele ochtend lopen we de omgeving van de camping af. In de achtertuin vinden we Grote en Violette vuurvlinders maar helaas zijn we wat te laat voor verse beesten. Op andere plekken in het bos vinden we wat dikkopjes, parelmoervlindertjes en een schitterend mannetje van het Vliegend hert. Omdat ik toch erg graag een foto van een mooie Violette vuurvlinder wil maken helpt Rob me aan een goede plek wat hoger in het gebergte. Doordat het hier net wat kouder is zijn de vlinders hier net wat minder oud en perfect voor de foto. Na hier de halve middag rond gehangen te hebben wordt het weer minder en houden we het weer gezien voor vandaag. Na een goede maaltijd en een drankje besluiten we de volgende dag op tijd terug naar Nederland te gaan.

Violette vuurvlinder – Lycaena alciphron
Violette vuurvlinder – Lycaena alciphron


11-06-2011

We staan toch om 06:00 uur op om nog even voor vertrek in de omgeving te zoeken naar leuke beesten. Weer wil het weer niet helemaal mee werken en om 08:15 uur stappen we in de auto om richting Nederland te vertrekken. De eerste 2 uur van de reis vallen wat tegen, maar daarna gaat t bijna vanzelf en na 14 uur rijden stap ik thuis weer uit. Weer een mooie tocht maar ook weer erg lekker om in mijn eigen bed te liggen.


Griekenland 13 t/m 18 mei

13-05-2011

Na de familie uitgezwaaid te hebben ga ik om 10:20 met de trein richting Schiphol. Ben benieuwd hoe het zal zijn in mn eentje, maar ik heb er in ieder geval veel zin in en het weer lijkt prima te worden. Na een voorspoedige eerste vlucht stap ik uit in Rome, om vervolgens ruim 5 uur te moeten wachten op het volgende vliegtuig naar Thessaloniki. In eerste instantie leek me dit een heel slim / goedkoop plan, maar achteraf was het een drama om zo lang alleen te moeten wachten. Uren later met een beetje vertraging om 00:30 aangekomen op het vliegveld van Thessaloniki. Natuurlijk schiet vervolgens het ophalen van de huur auto ook niet op en zit ik rond 02:00 uur pas op de snelweg. Als ik dan ook pas om 04:30 aan kom in Siatista besluit ik mn auto ergens in een weiland te parkeren om daar tot 06:00 te slapen.

14-05-2011

Na deze “fantastische” reis en korte nacht is het een beetje raar wakker worden, maar ik stap toch uit de auto en ga vol goede moed op zoek naar de eerste vlinders. Dat valt ook al aardig tegen en ik kan alleen wat Icarus blauwtjes, veldparelmoervlinders en oostelijke kalkgraslanddikkopjes vinden. Snel besluit ik naar de volgende plek te gaan op zoek naar het geel marmerwitje. Na een dik uur gelopen te hebben ben ik nog steeds niet veel verder dan 3 Bloemen blauwtjes… Stap weer in de auto om wat verder te kijken en heb dit keer meer geluk. Eindelijk de eerste vlinders waar ik voor gekomen ben, het Zwavelig oranjetipje. Nu het warmer begint te worden lijken er steeds meer leuke soorten vlinders uit het niks tevoorschijn te komen. Ik wil een stukje verder rijden en zie nu de Gele marmerwitjes gewoon over de weg vliegen… Na heel wat zweten zet ik eindelijk de eerste nieuwe soorten op de foto. Rond lunch tijd is het te warm om nog normale foto’s te maken. Ik ga even bij de supermarkt langs voor een sixpack biertjes een fles Cola en een tros bananen die als lunch moeten dienen. Tot een uurtje of 4 tijdens het warmste gedeelte van de dag vermaak ik me prima bij een groep vlinders die op de grond zitten te drinken. Het is meestal geen doen om hier normale foto’s te maken maar toch erg leuk. Daarna weer in de auto om een hotel te zoeken. Gelukkig valt dat hier redelijk mee, en dus zit ik al snel weer in de heuvels om nog wat vlinders te zoeken. Tegen de tijd dat de zon achter de bergen verdwijnt zoek ik nog even naar slapende vlinders zodat ik de volgende dag weet waar ik moet zijn. Helaas kan ik niet de goede soorten vinden, maar wel een prachtig Vetkruidblauwtje dat op een Blauw druifje zit.

Geel marmerwitje – Euchloe penia
Geel marmerwitje – Euchloe penia


15-05-2011

Om 05:45 gaat de wekker om weer een dagje lekker op stap te gaan. De heuvels hoef ik nog niet in omdat de zon aan de andere kan van de berg op komt. In de omgeving ligt een leuk watertje waar ik eerst wat foto’s maak van uitsluipende Grote keizerlibellen. Vervolgens gaat de reis weer de heuvels in. Al snel sta ik weer bij het Vetkruidblauwtje en maak wat leuke foto’s, maar heel veel meer andere soorten kan ik niet vinden. Ik besluit dat ik niet te lang op deze plek blijf hangen en ga verder richting Pelekanos waar ik wat mooie plekjes bezoek. Zoals elke keer zijn de plekjes schitterend maar kan ik weinig speciale soorten vinden, omdat het licht nu nog redelijk mooi is stort ik me op de nog slapende Tweekleurige parelmoervlinders. Als alle beesten weer te wild zijn om op de plaat vast te leggen rijd ik verder. Als ik de auto halverwege de rit aan de kant van de weg zet om vanaf een paar rotsen een overzicht plaatje van het landschap te maken stuit ik op een zwart dikkopje. Dat ik toch wel even geluk hebben, en het is toch al de derde nieuwe soort tot nu toe. Aangezien dit niet de meest spannende soort is snel weer verder, en na wat puzzelen met de kaart rij ik naar Lygeri waar ik in de omgeving verder zoek. De Veeloog is hier in vrij hoge aantallen te vinden. Natuurlijk willen deze vlinders totaal niet mee werken, maar uiteindelijk ga ik toch verder na een acceptabele foto gemaakt te hebben. Dan weer snel terug om te kijken hoe de drinkplek van gister er nu uit ziet. Hier heb ik het geluk om het Zwartsprietboswitje te vinden, en tel deze maar als 4e nieuwe soort. Het weer begint nu wat slechter te worden dus wordt het tijd om mn geluk weer te beproeven bij de Gele marmerwitjes. Als de zon weg is gaan deze vlinders vaak ergens rusten op een plant wat het fotograferen iets makkelijker maakt. Ik hoop op hetzelfde gedrag bij de Zwavelige oranjetipjes, maar die zijn plotseling onvindbaar. Als het begint te waaien en de bewolking eraan komt wordt het tijd om naar t hotel terug te gaan.

Tweekleurige parelmoervlinder – Melitaea didyma
Tweekleurige parelmoervlinder – Melitaea didyma


16-05-2011

Na lekker geslapen te hebben tot 06:00 uur hervat ik de tocht weer. Nu weer naar de plek waar ik in eerste instantie begonnen ben. Dit keer met meer geluk, ik vind een slapend Saliblauwtje een een Geelband dikkopje. Na stapels foto’s gemaakt te hebben wacht ik tot het blauwtje z’n vleugels open doet, maar het blijft bewolkt en fris. Om niet nog meer tijd te verdoen check ik uit en stap in de auto om via het Vergoritis meer richting Xanthi te rijden. De bedoeling is om bij dit meer naar libellen te zoeken, maar dat is toch makkelijker gezegd dan gedaan. Met de auto kom ik na gekke zandpaden met heel veel moeite bij het water. Het is een super mooie plek maar weinig beesten om op de foto te zetten. Toch nog het geluk om een Zuidelijke keizerlibel op de foto te krijgen. Nog even relaxen met een biertje en daarna de tocht richting het oosten hervatten. Na een paar uur rijden, juist voordat de zon onder gaat kom ik aan op de plek waar ik de volgende morgen wil zijn. Hopelijk ga ik hier de Griekse vuurvlinder vast vinden om het de volgende ochtend wat makkelijker te hebben. Maar helaas, geen Griekse vuurvlinder dus ik besluit het de volgende dag rustig aan te doen. Gelukkig ben ik nog wel een dik uur aan het zoeken naar een hotel, maar uiteindelijk vind ik een goedkoop plekje in Xanthi.

Salieblauwtje – Pseudophilotes bavius
Salieblauwtje – Pseudophilotes bavius


17-05-2011

Uitslapen tot 08:00 uur, heerlijk! Omdat ik toch al laat ben ook nog maar even een ontbijtje nemen, en dan op stap. Alle veldjes die er goed uit zien voor de Griekse vuurvlinder kam ik uit, maar zonder succes. Daarna de rivier de Nestos volgen op zoek naar geschikte plekken. Het is hier gelukkig schitterend en ik vind een mooie populatie Oostelijke pijpbloemvlinders die totaal niet op de foto willen. Na vele pogingen geef ik de moed op en ga terug op zoek naar wat eten en drinken. Ondertussen is de meeste energie wel zo’n beetje op en blijf ik lekker ergens op een terrasje hangen. Tegen de tijd dat de zon al wat lager staat moet ik toch weer richting de Pijpbloemvlinders. Dit keer met meer succes, in de schaduw zit een schitterend exemplaar zich al klaar te maken voor de avond. Onder het genot van een groep rondvliegende en piepende Bijeneters maak ik de laatste mooie platen van deze trip. Als t donker is geniet ik voldaan van een hapje en een drankje en tegen een uur of 10 begint de terug reis.

Oostelijke pijpbloemvlinder – Zerynthia cerisy
Oostelijke pijpbloemvlinder – Zerynthia cerisy


18-05-2011

00:30 Ik parkeer mn auto op de parkeerplaats van het auto verhuur bedrijf. M’n vlucht terug is alleen pas om 06:55 en dat wordt dus wachten tot 05:00 uur voor ik mijn auto uberhaupt in kan leveren. De volgende 5 uur duren verschrikkelijk lang en ik neem me nu voor nooit meer de aller goedkoopste vlucht te nemen!!! De rest van de reis verloopt prima en rond 15:00 uur kom ik weer aan ik Ermelo. Al met al een schitterende reis, af en toe wat saai in je eentje en een beetje veel op en neer rijden (1250 km) Maar ik zou het graag nog eens over doen!


25-04-2011 - Libellen

Vrijdag 25 april voor het eerst weer eens op zoek geweest naar libellen in de Weerribben. Ondanks het schitterende weer van de laatste tijd waren er toch maar weinig libellen of juffertjes te vinden. Toch een mooie plaat gemaakt van de Smaragdlibel – Cordulia aenea.

Smaragdlibel – Cordulia aenea
Smaragdlibel – Cordulia aenea




17-04-2011 - Oranjetipje – Anthocharis cardamines

Zondag weer eens de wekker om 5:00 uur gezet om vlinders te gaan zoeken. In de omgeving van Almelo op een mooi plekje geweest waar ik 11 slapende Oranjetipjes en 2 Klein geaderd witjes kon vinden. Natuurlijk kwam de voorspelde zon te laat door de wolken heen, maar ondanks dat toch leuke plaatjes kunnen maken. Hieronder de beste uit uit de serie.

Oranjetipje – Anthocharis cardamines
Oranjetipje – Anthocharis cardamines




15-04-2011 - De eerste vlinder foto

Het duurde even maar vanmorgen heb ik toch eindelijk de eerste vlinder foto van het jaar gemaakt. Voor werk tijd ben ik even op zoek geweest naar Witjes of Oranjetipjes. Veel was er niet te vinden maar gelukkig kwam ik toch nog een Klein koolwitje – Pieris rapae tegen. Wie weet dit weekend nog op zoek naar een Oranjetipje.

Klein koolwitje – Pieris rapae
Klein koolwitje – Pieris rapae




08-03-2011 - Het voorjaar komt er weer aan

Gelukkig lijkt het voorjaar er weer aan te komen. Gister de eerste Kleine vosjes weer zien vliegen dus nog even en we kunnen weer foto’s maken. Verder heb ik afgelopen week ook een ticket naar Thessaloniki – Griekenland geboekt. Het is natuurlijk altijd afwachten wat je kan vinden, en of het weer e.d. een beetje mee werkt maar ik hoop hier in ieder geval weer wat leuke vlinders te vinden rond half mei. Verder staat er ook nog een paar dagen Hongarije rond begin juni op het programma, en begin juli ga ik met de familie richting de Ardeche – Frankrijk. Al met al weer heel wat leuke plannen voor 2011.

Tijdens het slechte weer van de afgelopen winter heb ik bij gebrek aan onderwerpen maar eens een waterjuffer larve gevangen. Hieronder de larve van de Grote roodoogjuffer – Erythromma najas.

Larve – Grote roodoogjuffer – Erythromma najas
Larve – Grote roodoogjuffer – Erythromma najas




01-02-2011 - Noordse winterjuffer – Sympecma paedisca

De laatste paar winters probeer ik toch elke keer wel eens op zoek te gaan naar de Noordse winterjuffer – Sympecma paedisca. Het is altijd leuk om toch even naar insecten te zoeken ondanks dat het winter is. Afgelopen zondag was de kans op rijp redelijk aanwezig met wat mist en temperaturen tussen de -2 en -6. Na een uur gezocht te hebben stond de teller op 3 stuks. Snel wat foto’s gemaakt waarvan hieronder het resultaat. Nu maar afwachten tot de lente aanbreekt en de eerste kikkers en vlinders weer te vinden zijn.

Noordse winterjuffer – Sympecma paedisca
Noordse winterjuffer – Sympecma paedisca