Blog

Achterstand

9 september 2017

Afgelopen maanden heb ik niet heel erg veel foto’s gemaakt helaas, maar toch heb ik een aardige achterstand wat updates betreft opgelopen. Nu maar weer eens wat online gezet, en hopelijk weet ik het weer even vol te houden zodat ik weer een beetje bij kom.

Onderstaande foto heb ik op 1 juni genomen. Eigenlijk was het de bedoeling om de Zilveren maan op de foto te zetten, maar aangezien ik niet vaak een slapende Plasrombout tegen kom hier ook maar een aardige foto van gemaakt. Zilveren maan is uiteindelijk ook op de foto gekomen, maar heel erg spannend is het niet geworden

Plasrombout - Gomphus pulchellus

Plasrombout – Gomphus pulchellus

 

Dan vond ik ook nog een paar foto’s van 2016, waarvan ik voor de Atalanta toch wel erg geslaagd vond:

 

Ringoogparelmoervlinder – Boloria eunomia

22 juni 2017

Het weekend van 3 en 4 juni zijn we met het gezin richting Ardennen gereden om kort te camperen. Het weer was heerlijk, en ook het slapen in de tent is prima bevallen. Omdat we in de omgeving van verschillende mooie vlinder plekken zaten ben ik nog even een ochtendje richting de Blauwe vuurvlinders gereden. Helaas waren er ook nu geen slapende exemplaren te vinden, maar met veel moeite vond ik wel een slapende Ringoogparelmoervlinder – Boloria eunomia. Foto is niet helemaal wat ik in mn hoofd had, maar het is in ieder geval geen standaard close-up geworden.

Ringoogparelmoervlinder - Boloria eunomia

Ringoogparelmoervlinder – Boloria eunomia

Blauwe vuurvlinder – Lycaena helle

19 juni 2017

Al weer even geleden (21 mei) ben ik zoals gewoonlijk weer op zoek geweest naar Blauwe vuurvlinders – Lycaena helle. Vrijdag avond zijn we al richting de Eifel gereden waar we een nachtje in de auto hebben geslapen. Vervolgens vroeg opgestaan om op zoek te gaan.

Het vinden van slapende vuurvlinders viel niet mee, en uiteindelijk hebben we uren moeten wachten tot de eerste vlinders begonnen te vliegen. Maar omdat het een koude nacht was begonnen alle vlinders zich rustig op te warmen wat voldoende kansen gaf tot het fotograferen van open vlindertjes. Al met al toch weer twee foto’s weten te maken waar ik tevreden mee ben. Voor onderstaande foto van een mooi vers mannetje geeft redelijk goed de blauwe glans weer.

Blauwe vuurvlinder - Lycaena helle

Blauwe vuurvlinder – Lycaena helle

Zuid Spanje 8 t/m 12 april

11 mei 2017

Zaterdag 8 april vlieg ik samen met Peter Groenendijk om 05:00 vanaf Schiphol naar Malaga (Spanje). Ook in Spanje is het nog vroeg in het jaar voor de vlinders, maar daarom zijn er wel een paar speciale soorten te vinden.

Eenmaal aangekomen halen we een huur auto op, en rijden we richting het zuid oosten naar de omgeving van Bazae. De rit hier naar toe is best mooi, vreemde landschappen en sneeuw op de Sierra Nevada. Na de lunch komen we aan op de plaats van bestemming. Hier geen mooie veldjes met bloemen, maar alleen maar kale zand duinen met grote gras pollen zo ver als je kan zien.

Landschap - Groen marmerwitje

Landschap – Groen marmerwitje

Ondanks het eentonige landschap vinden we al redelijk snel de eerste vlinders. Naast wat andere witjes vliegen hier voornamelijk Klein marmerwitjes – Euchloe tagis. Aangezien ik deze soort nog niet heb en deze buiten Spanje erg lastig te vinden is, is dit natuurlijk super. Helaas zoals wel vaker bij witjes blijkt het zo goed als onmogelijk om hier fatsoenlijke foto’s van te maken vanwege het lekkere weer, en dus de drukke vlinders. Na de halve middag achter vliegende witjes aangelopen te hebben komt er eindelijk een geel vlindertje langs. Dit is het Groen marmerwitje – Euchloe bazae waar ik vooral op gehoopt had. Vergeleken bij de witjes is deze alleen nog lastiger op de foto te krijgen aangezien ze echt nooit gaan zitten en veel sneller vliegen. Aan het eind van de dag heb ik een slechte foto van een Groen marmerwitje van erg ver af, verder is alle inspanning tot nu toe voor niks geweest. Ondertussen begint het snel af te koelen en voor we weg gaan, proberen we wat slapende witjes te vinden om de volgende ochtend verzekerd te zijn van vlinders, en voor dat het donker is hebben we drie slapende Kleine marmerwitjes gevonden. We proberen de plekken te onthouden en vertrekken richting hotel voor diner en een goede nacht.

Na prima geslapen te hebben vertrekken we direct naar dezelfde plek als gister op zoek naar de witjes. Eenmaal aangekomen zitten ze alle drie nog op dezelfde plek als we ze gevonden hebben en kunnen we eindelijk eens rustig fotograferen. Na een uurtje wordt het te warm en begint alles te vliegen, maar de Kleine marmerwitjes staan op de foto.

Klein marmerwitje - Euchloe tagis

Klein marmerwitje – Euchloe tagis

Nu alles voorzichtig begint te vliegen hopen we meer Groene marmerwitjes te vinden, maar helaas. We doen nog een poging om een andere plek in het gebied te vinden, maar een uur of vier later hebben we nog steeds niks gevonden. We besluiten dat dit geen zin meer heeft, en zonde van onze tijd is. Na de lunch stappen we in de auto om richting de zuid-oost kust te gaan.

Lunch Spanje

Lunch Spanje

Na een uur of twee en een half rijden zijn we op de volgende plek aangekomen waar we het Moors christusdoornblauwtje – Tarucus theophrastus willen vinden. Na een paar minuten zoeken hebben we het eerste exemplaar al gevonden, en al snel vinden we verschillende van deze schitterende kleine vlindertjes. Vanwege het warme weer zijn ook deze vlinders aardig druk en lastig te volgen, maar hier en daar wil er wel eens eentje meewerken en na een uurtje of twee hebben we een foto waar we alle twee tevreden mee zijn.

Moors christusdoornblauwtje - Tarucus theophrastus

Moors christusdoornblauwtje – Tarucus theophrastus

De laatste poging van de dag wordt het Valse Oranjetipje – Colotis evagore. Peter heeft een plek waar dit prachtige vlindertje mogelijk kan vliegen, maar eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming is er niks te vinden. Omdat we nog helemaal naar het westen moeten rijden blijven we niet langer hangen en rijden nog enkele uren verder om in het donker bij ons volgende hotel in de omgeving van Ronda aan te komen.

De volgende ochtend is het nog aardig fris en staat er een stevige wind. We gaan op zoek naar de Groene klaverpage – Tomares ballus in een grote vallei. Dat klinkt best mooi, maar op dit moment is het niet anders dan een vlakte met kort gras en dode distels. Dit landschap in combinatie met windkracht 6 maakt niet de meest goede foto omstandigheden. Gelukkig vinden we al redelijk snel de eerste slapende klaverpage op een dode distel, en een half uurtje langer zoeken levert zelf een stuk of 8 exemplaren op. Helaas blijken ze allemaal op grote dode distels te slapen.

Landschap - Groene klaverpage

Landschap – Groene klaverpage

Als het langzamerhand wat warmer begint te worden beginnen er wat meer vlinders rond te vliegen hoewel de aantallen nog laag zijn. We zien een enkel Geel oranjetipje – Anthocharis euphenoides en hier en daar een Spaanse pijpbloemvlinder – Zerynthia rumina. Ook zitten er tussen de redelijke aantallen Groene klaverpages, af en toe nog een mooi vers exemplaar. Deze vlindertjes doen eigenlijk niks anders als ergens tussen het korte gras zitten en verder vliegen als je in de buurt komt. Als de zon eenmaal vol schijnt en het heerlijk warm is lijken de vlinders wat rustiger te worden en lukt het eindelijk een mooi plaatje te schieten.

Groene klaverpage - Tomares ballus

Groene klaverpage – Tomares ballus

Tegen het eind van de middag koelt het weer snel af en lopen wij weer richting auto. Als we er bijna zijn vliegt er een Geel oranjetipje rond die duidelijk aan het zoeken is naar een slaapplek voor de avond. Op een afstandje houden we de vlinder in de gaten om te kijken waar ze gaat zitten. Na een half uurtje heeft ze een mooi plekje op een Brem gevonden en besluit niet meer te gaan vliegen. Voor ons nog net even een mooie afsluiting van de dag voor het te donker wordt.

Geel oranjetipje - Anthocharis euphenoides

Geel oranjetipje – Anthocharis euphenoides

Het is al weer de een-na-laatste dag en we gaan weer op zoek naar wat andere soorten. Net voor de zon alles te warm maakt komen we op een plek aan waar we het Moors tijmblauwtje – Pseudophilotes abencerragus vinden. In de schaduw van de bomen vinden we nog een paar slapende vlindertjes. Na een minuut of twintig foto’s te hebben gemaakt, komt de zon er aan en al snel vliegen alle vlindertjes als gekken rond.

Moors tijmblauwtje - Pseudophilotes abencerragus

Moors tijmblauwtje – Pseudophilotes abencerragus

Omdat het geen zin heeft hier te blijven rijden we door naar en plek voor Dambordjes. Hier hebben we helaas geen succes. Na een uurtje gezocht te hebben, zijn we nog niet verder dan 2 langs vliegende witjes. We rijden verder en besluiten verschillende veldjes en bermen te doorzoeken naar vlinders. Hier en daar vinden we wel eens een Klaverpage of Spaanse pijpbloemvlinder, maar foto’s maken wil niet lukken. uiteindelijk zijn we de hele dag onderweg en hebben we bijna geen foto’s kunnen maken. Als het begint te schemeren zitten we al weer lekker aan het diner met een biertje.

Laatste diner

Laatste diner

De laatste dag is al weer aangebroken, maar omdat ik pas rond 18:00 uur vlieg is er nog genoeg tijd om een laatste plekje te bezoeken. We gaan op zoek naar het Moors dwergblauwtje – Cupido lorquinii. Binnen twee minuten nadat we uit de auto zijn gestapt vind ik al het eerst exemplaar. Gelukkig is het nog niet heel erg warm en kunnen we wat foto’s maken. Uiteindelijk vinden we ook nog een tweede vlindertje, maar meer kunnen we er niet vinden. Als we het bijna zat zijn vliegt er opeens een net uitgeslopen Spaanse pijpbloemvlinder – Zerynthia rumina langs. Aangezien het nog vroeg genoeg is nemen we nog even rustig de tijd om dit fraaie vlindertje op de foto te zetten. Als we deze vlinder er uiteindelijk netjes op hebben staan is het echt afgelopen en zetten we de reis voort richting vliegveld.

Spaanse pijpbloemvlinder - Zerynthia rumina

Spaanse pijpbloemvlinder – Zerynthia rumina

Smaragdlibel – Cordulia aenea

2 mei 2017

Op 30 april voor het eerst weer naar de Weerribben geweest om op zoek te gaan naar uitsluipende libellen. Voor de meeste soorten waren we nog net te vroeg in het jaar, maar de Smaragdlibellen – Cordulia aenea waren al zo ver. Hieronder het resultaat van de eerste libellen foto van 2017.

Smaragdlibel - Cordulia aenea

Smaragdlibel – Cordulia aenea

Nachtvorst

20 april 2017

De nacht van 19 op 20 April was erg koud, met stevige vorst. Natuurlijk moest er een poging gewaagd worden om Oranje tipjes te vinden. In de omgeving van Zwolle een leuk veldje gevonden, met stapels pinksterbloem, maar helaas geen vlinder te zien. Na wat fanatieker zoeken bleken de meeste vlinders door de kou van de bloemetje afgevallen of gesprongen te zijn. Helaas dus. Uiteindelijk toch nog een Tipje gevonden, maar op een helaas niet zo’n mooie plek. Hierdoor geen speciale foto gemaakt maar een echte close-up waardoor de kou wel goed zichtbaar is.

Oranjetipje - Anthocharis cardamines

Oranjetipje – Anthocharis cardamines

Bandheidelibel – Sympetrum pedemontanum

22 december 2016

De Bandheidelibel is een van de soorten die ik bijna ieder jaar wel eens op de foto probeer te zetten. Met elk jaar de hoop op weer betere foto’s. Dit jaar eens een andere plaats bezocht met de hoop op beter licht dan de plekken waar ik andere jaren ben geweest. Helaas was het hele veld recent gemaaid en was er weinig begroeiing meer over. Het voordeel hiervan was wel dat er een paar net uitgelopen fris groene sprieten stonden met een bandheidelibel er op. Tegen de tijd dat de zon onder ging ontstonden er kleine druppeltjes aan de uiteinden van de grassprieten. Ook kwam er nog een klein beetje licht van de rode wolken tussen de bomen in de achtergrond door wat de foto net wat meer kleur geeft. Of het resultaat hieronder beter is dan wat ik had weet ik niet, maar het is wel een mooi fris plaatje geworden al zeg ik het zelf :)

Bandheidelibel - Sympetrum pedemontanum

Bandheidelibel – Sympetrum pedemontanum

Vuurlibel – Crocothemis erythraea

21 december 2016

Op 14 augustus ben ik in de Weerribben op zoek geweest naar libellen. In eerste instantie wilde ik de Kempense heidelibel op de foto zetten. Na een paar minuten zoeken al enkele van deze soort gevonden, maar helaas zaten ze allemaal op lastige plekken om een mooie foto te maken. Na nog wat meer rondgelopen te hebben vond ik ook een paar slapende Vuurlibellen waar van er eentje best leuk zat. Deze is het dus geworden en na heel wat gepruts heb ik de onderstaande foto gemaakt

Vuurlibel - Crocothemis erythraea

Vuurlibel – Crocothemis erythraea

.

Zomervakantie – 8 juli / 5 augustus

26 november 2016

Het lijkt al weer een eeuwigheid geleden, maar een paar maanden geleden ben ik natuurlijk op zomervakantie geweest. Met het gezin zijn we precies vier weken op stap geweest, eerst twee weken Frankrijk en daarna twee weken rondgereden door Italië.

In Frankrijk zaten we in een huisje op een leuke camping direct aan de rivier de Ardeche. De omgeving is prachtig en in het verleden heb ik in dezelfde omgeving ook al verschillende leuke libellen op de foto gezet. Jammer genoeg waren er erg weinig libellen te vinden dit jaar. Wel waren er wat breedscheenjuffertjes en kleine tanglibellen, maar geen echt leuke soorten om veel tijd in te steken op vakantie.

Familie met uitzicht over Ardeche

Familie met uitzicht over Ardeche

Op een half uurtje rijden van de camping wist ik nog een leuk veldje te vinden waar ik enkele jaren geleden stapels parelmoertjes gevonden had. Dus toch maar mijn wekker gezet om hier eens op tijd te gaan kijken. Eenmaal aangekomen was er tot mijn verbazing geen parelmoer vlindertje te vinden. Bij gebrek aan andere soorten toen maar wat tijd gestoken in het maken van een goede foto van een open Icarus blauwtje. Gelukkig lukte dat uiteindelijk, en heb ik eindelijk weer een een echt scherpe foto van een mooi vers blauwtje. De rest van ons verblijf in Frankrijk was heerlijk, maar heb ik de moeite niet meer genomen om mijn camera te pakken.

Mannetje Icarusblauwtje - Polyommatus icarus

Mannetje Icarusblauwtje – Polyommatus icarus

Vervolgens zijn we verder gereden naar Italië. Net over de grens, aan de kust van de Middellandse zee vinden we een leuk plekje om een paar dagen te blijven. Ook hier raak ik mijn camera niet aan, en kom niet veel verder dan het strand, en gezellige restaurantjes.

Na drie dagen is het tijd om weer verder te gaan, dit keer een vlinder bestemming. De bedoeling is om in de Italiaans/Franse alpen de Balkanparelmoervlinder te vinden. Een paar jaar geleden heb ik ook al eens een poging ondernomen om deze vlinder te vinden maar toen zonder succes. Nadat we in de omgeving van Cuneo een leuk hotel hebben gevonden gaan we met de hele familie even de bergen in zodat ik vast kan kijken waar ik de volgende ochtend heen moet. Eenmaal van de grote weg af komen we op een wel heel klein en smal weggetje. Met nog zeven kilometer te gaan tot de plek waar ik de Balkanparelmoervlinder verwacht te vinden vindt de familie het welletjes, en eerlijk gezegd is dit ook niet mijn favoriete weg. Zonder vlinders gezien te hebben gaan we weer terug richting hotel, eenmaal aangekomen begint het als een gek te regenen en onweren. Het ziet er niet best uit, maar aangezien we maar een nachtje blijven zet ik toch mijn wekker voor de volgende ochtend.

Bergen in de omgeving van Cuneo - Italie

Bergen in de omgeving van Cuneo – Italie

Rond een uur of drie s’nachts word ik al wakker, en omdat slapen toch niet meer lukt ga ik maar vast op stap. Voordeel van zo vroeg weg gaan is ook dat ik geen tegenliggers tegen kom op de weg naar boven. Onderweg blijkt de laatste zeven kilometer van het weggetje nog smaller te worden, maar uiteindelijk kom ik netjes aan. Ik probeer nog een beetje te slapen in de auto tot het licht wordt en dan ga ik op zoek. Na redelijk lang zoeken, net voor dat de zon begint te schijnen vind ik de eerste Balkanparelmoervlinder. En op eens vind ik in een straal van een meter of tien nog wel een stuk of acht vlinders. Snel maak ik wat foto’s voor dat de zon er is. Een kwartiertje later is het al weer zo warm dat alle vlindertje beginnen te vliegen. Maar dat maakt niks uit, eindelijk weer eens een nieuwe soort gevonden!

Balkanparelmoervlinder - Boloria graeca

Balkanparelmoervlinder – Boloria graeca

Eenmaal weer terug bij het hotel eet ik even m’n ontbijtje en dan pakken we weer in om verder te gaan. Het plan was eigenlijk om verder richting het noorden te gaan, maar omdat de kinderen dat waarschijnlijk minder leuk vinden en het weer niet super is gaan we richting het zuid-oosten om een plekje te zoeken in het noorden van Toscane. We overnachten op een schitterend plekje in een omgebouwde boerderij tussen de landerijen. Het stikt er ook van de vlinders, maar veel bijzonders is het niet en ik kan me er weer niet toe zetten om er vroeg uit te gaan. Omdat ik toch echt nog even wat leuke vlinders wil zien, ga ik in mijn eentje anderhalve dag naar Zwitserland. Ik kom s’middags aan met perfect weer, en hoop nu de Geelband erebia te vinden. De hele middag loop ik achter elke Erebia aan om te zien of het de goede soort is, maar zonder succes. Aan het eind van de dag maak ik nog even snel een foto van een Herdersparelmoervlinder en dan is het tijd voor een pizza. Na het eten kijk ik nog even voor een kamer zodat ik een beetje netjes kan slapen, maar dat is me helaas veel te duur en dus slaap ik gewoon boven op de berg in de auto…

Herdersparelmoervlinder - Boloria pales

Herdersparelmoervlinder – Boloria pales

De volgende ochtend hoop ik een slapende Dwergparelmoervlinder te vinden. Een uur of vier lang loop ik de schuine hellingen af, maar meer dan wat slapende herders parelmoervlinders kom ik niet tegen. Als de temperatuur te hoog wordt, doe ik eerst even een bakje koffie boven op de pas tussen de koeien en daarna ga ik nog maar eens een poging wagen bij de Erebias. Een paar uur later en minstens vijftig Erebias verder heb ik nog steeds niet de goede soort gevonden. Omdat ik totaal niet kan vinden wat ik zoek, geef ik de moed op, en stap weer in de auto naar mijn familie.

Ik met een mooie alpen koe

Ik met een mooie alpen koe

Omdat we op zo’n heerlijk plekje zitten, blijven we de komende paar dagen nog in noord Toscane. Ondanks dat er overal vlinders vliegen is het toch voornamelijk relaxen. Als we dan toch eens een wat druilerig begin van de dag hebben ga ik even op zoek in de omgeving en vind een rustend Geraniumblauwtje. Voor mij is dit echt zo’n vlindertje die ik wel vaak zie vliegen maar waar het er nooit van komt om een foto van te maken. Na dit kleine succesje is het verder klaar met de foto’s. We blijven nog een dagje en pakken dan weer in om richting het Comomeer te rijden.

Geraniumblauwtje - Cacyreus marshalli

Geraniumblauwtje – Cacyreus marshalli

Bij het Comomeer hebben we met vrienden afgesproken en blijven we twee gezellige dagen. Slapen doen we eindelijk eens in onze tent. Van vlinderen komt het niet meer. Als we na deze twee dagen toch echt naar huis moeten maken we nog een mooie tocht door Zwitserland zodat ik mijn familie ook eens kan laten zien waar ik altijd op zoek ga naar vlinders, en uiteindelijk rijden we verder om rond middernacht weer thuis te komen. Wat een heerlijke vakantie weer…..

Winters plaatje

20 november 2016

Afgelopen zaterdag was het voor het eerst weer koud genoeg dat er kans op rijp was. Aangezien de kans op mist ook groot was, moest ik natuurlijk wel op zoek gaan naar winterjuffertjes. Dus al op tijd in het donker richting het noorden gereden om op zoek te gaan naar Noordse winterjuffers. Eenmaal op de plek van bestemming had ik al vrij snel een aantal juffertjes gevonden. Sommigen diep weggekropen, anderen hoger in de begroeiing en mooi onder de rijp. Het mooist vond ik eentje die aan een takje hing met een mooi berijpt blad. Hier dus de nodige foto’s van gemaakt, maar door de snel opkomende bewolking zijn alleen de eerste paar foto’s mooi van kleur. Ondanks dat de foto van vrij ver genomen is en het juffertje dus erg klein op de foto staat, denk ik toch wel dat het een mooi plaatje is geworden die mooi laat zien hoe dit juffertje de winter door brengt.

Noordse winterjuffer - Sympecma paedisca

Noordse winterjuffer – Sympecma paedisca