Zomervakantie Sardinie

Dit jaar vieren we onze zomer vakantie op het Italiaanse eiland Sardinie. We hebben al wel wat eilanden gezien, maar hier zijn we nog nooit geweest. Wat vlinders betreft vliegen hier veel bijzonderheden die ook op Corsica en Elba te vinden zijn. Natuurlijk wil ik graag alle vlinders op de foto zetten, maar aangezien ik beperkt tijd heb om te fotograferen, hebben nieuwe soorten mijn voorkeur. Op Sardinie komen twee vlinders voor welke niet te vinden zijn op de andere eilanden. Dit zijn het Sardijns bleek blauwtje - Lysandra gennargenti en het Sardijns bruin zandoogje - Maniola nurag. Vooral het Sardijns bleek blauwtje - Lysandra gennargenti schijnt erg lokaal te vliegen en weinig voor te komen. Dit wordt de vlinder waar ik zeker een foto van hoop te maken. Na een paar dagen te hebben genoten van zee en strand ga ik een ochtendje op stap om deze vlinder te zoeken. Op het internet heb ik een goede plek gevonden, waar ik verwacht de meeste kans te maken. Al heel vroeg gaat de wekker en in het donker begin ik aan mijn rit naar deze plek. Na een uurtje of anderhalf kom ik in het schemer aan en begin ik aan mijn wandeling de berg op. Het gebied is schitterend, maar erg droog en kaal ook is de waardplant nergens te vinden. Als de zon eenmaal op is vliegen er wat Corsicaanse heivlinder - Hipparchia neomiris om me heen, maar ik neem nu niet de moeite hier een foto van te maken.

Op zoek naar Sardijns bleek blauwtje - Lysandra gennargenti
Op zoek naar Sardijns bleek blauwtje - Lysandra gennargenti


Ondertussen ben ik deze punt bijna helemaal rondgelopen zonder een blauwtje te zien. Als ik de moed bijna op wil geven besluit ik nog even tot het stijle gedeelte te lopenen en tot mijn verbazing kom ik preies hier een paar vlindertjes tegen. Dit is de plek die ik eigenlijk een uur eerder had moeten vinden maar toch is het super dat ik ze gevonden heb. Gelukkig zijn de vlinders nog vrij rustig en kan ik op mijn gemak wat fotos maken. Ik wacht nog even tot ze de vleugels open doen om ook een foto van de bovenkant te maken, maar ondanks de zon gebeurt dit niet. Na een tijd wachten geef ik het op en rij weer lekker richting de familie blij met het resultaat van deze ochtend.

Sardijns bleek blauwtje - Lysandra gennargenti
Sardijns bleek blauwtje - Lysandra gennargenti


Later heb ik nog gedacht om een tweede poging te wagen, maar ik kan me er niet toe zetten. Doordat het super warm is (38 graden) slapen we niet optimaal en ben dus blij dat we weinig doen. Wel bezoeken we een mooie oude ruine, de plek is half overgroeid met bomen en een mooie plek voor het Sardijns bruin zandoogje - Maniola nurag. Er vliegen er dan ook genoeg rond, en ondanks dat ze erg druk zijn met deze temperatuur maak ik toch een net plaatje. Veel meer tijd wil ik niet aan deze vlinder besteden, maar leuk om hem toch op de foto te hebben.

Sardijns bruin zandoogje - Maniola nurag
Sardijns bruin zandoogje - Maniola nurag


Naast de vlinders is er ook nog een bijzondere libel te vinden op het eiland, namelijk de Groene haaklibel - Paragomphus genei. Ik ga nog eens een ochtend op stap om 2 riviertjes te bezoeken. De eerste poging wordt helemaal niks en ik twee uur voor niks door een half opgedroogde rivier bedding. De tweede plek, is heel erg lelijk. Het is ook een bijna opgedroogd riviertje die onder een viaduct door loopt. Na een poosje zoeken vind ik wat libellen en er zit precies een Groene haaklibel - Paragomphus genei tussen. Telkens als ik ook naar een beetje in de buurt kom vliegt het beest uit het zicht en door de dichte begroeing kan ik er niet achteraan gaan. Een paar keer komt hij weer langs, maar telkens vliegt het beest weg voor ik een goede foto kan maken. Na een tijdje wordt het zo warm dat ik besluit te stoppen en gezellig met de familie op zoek te gaan naar een terrasje. De enige foto die ik van deze libel maak is het plaatje hieronder. Het is nogal een zoek plaatje, maar het is in ieder geval bewijs dat ik hem gevonden heb.

Groene haaklibel - Paragomphus genei
Groene haaklibel - Paragomphus genei


Vanwege de enorme hitte op het eiland gaan we al op tijd richting het vast land. Hier is het ook ontzettend leuk, maar van fotograferen komt het hier niet. We sluiten de vakantie af met een paar dagen Dolomieten. Wat een schitterend gebied is dit toch, met voor ons het hoogtepunt een mooi wandeling rond de Tre Cime di Lavaredo.

Wandeling rond de Tre Cime di Lavaredo (Dolomieten)
Wandeling rond de Tre Cime di Lavaredo (Dolomieten)



17-07-2022 Pimpernelblauwtje - Maculinea teleius

Vanmorgen ben ik samen met Jordi op tijd op stap gegaan om het Pimpernelblauwtje - Maculinea teleius te gaan zoeken. Nu hebben we al best vaak een poging gedaan om een mooie foto van dit vlindertje te maken, maar nog nooit de foto die ik in mn hoofd heb. Helaas is dat dit keer ook weer niet gelukt, maar ik heb wel een mooie close-up kunnen maken. De dauw was mooi subtiel, en de kleuren in de voor en achtergrond maken het helemaal af.

Nu moet ik de komende jaren zeker nog eens op zoek gaan naar deze vlinders om wel de foto te maken die ik in mijn hoofd heb, maar ik weet niet of dat in Nederland lukt. Het was namelijk best lastig om maar een handje vol vlinders te vinden, en ook waren er opvallend weinig bloemen. Misschien moet ik maar eens op zoek naar een plek in het buitenland...

Pimpernelblauwtje - Maculinea teleius
Pimpernelblauwtje - Maculinea teleius



02-07-2022 Spiegeldikkopje - Heteropterus morpheus

Erg vroeg op moeten staan om richting het zuiden van het land te rijden om het Spiegeldikkopje - Heteropterus morpheus op de foto te zetten. In 2017 heb ik deze vlinder voor het laatst gezien, en toen al een mooie foto gemaakt, maar ik hoop er nog wat meer uit te kunnen halen. Aangekomen op de plek van bestemming is hetnog redelijk donker maar ik begin vast aan de wandeling omdat het nog wel een stukje lopen is. Op de plekken waar ik ze vijf jaar geleden tijdens het wandelen al vond zat nu helemaal niks. Ik begon me al een beetje zorgen te maken, en de zon begon ze ook al te laten zien. Tot ik op dezelfde plek als waar ik vijf jaar geleden de foto maakte, nu weer een paar van deze vlindertjes vind. Alles zit nog mooi onder de dauw, en een van de vlindertje hangt aan een mooi bloempje. Omdat de zon al op is en de achtergrond beschijnt wordt het een mooi fris plaatje met sprekende kleuren. Naar mijn smaak is het een prachtig plaatje geworden ondanks dat het een dikkopje is.

Spiegeldikkopje - Heteropterus morpheus
Spiegeldikkopje - Heteropterus morpheus



22/26 mei 2022 Zuid Frankrijk

In de middag komt Peter langs om samen richting Zuid Frankrijk te rijden. Dit keer met de bedoeling om de Mozaiekparelmoervlinder - Euphydryas desfontainii te vinden. Vol goed moed beginnen we aan de reis, en alles verloopt prima, tot we al zuidelijk van Parijs zijn en het rond donker beging te worden. Het weer slaat compleet om, en het begint echt noodweer te worden. Het bliksemt non stop en er waaien takken over de weg. Op een gegeven moment besluit ik maar een poosje te stoppen omdat het gewoon niet vertrouwd is zo. Als het weer eenmaal weer wat rustiger is zetten we onze reis voort en komen de volgende ochtend afgedraaid aan op onze bestemming. Natuurlijk gaan we direct op stap en vol goede moed beginnen we aan een mooie wandeling aan de noordkant van de pyreneeën. Al snel vinden we de eerste vlinders, en even denken we de Mozaiekparelmoervlinder - Euphydryas desfontainii al gevonden te hebben, maar het blijkt vol te zitten met de Zuidelijke moerasparelmoervlinder - Euphydryas beckeri. Officieel is dit denk ik nog een ondersoort van de Moerasparelmoervlinder - Euphydryas aurinia, maar omdat deze zo anders gekleurd zijn maak ik er Zuidelijke moerasparelmoervlinder - Euphydryas beckeri van.

Zuidelijke moerasparelmoervlinder - Euphydryas beckeri
Zuidelijke moerasparelmoervlinder - Euphydryas beckeri


Rond een uurtje of tien hebben we eindelijk geluk. Ik loop tussen wat struikjes te zoeken en per ongeluk stoot in tegen een vlinder aan die een klein stukje verder gaat zitten. Het blijkt een Mozaiekparelmoervlinder - Euphydryas desfontainii te zijn, en door het kleine beetje zon wat even tussen de wolken door komt gaat ze ook nog open zitten. Het is helaas al wel een oud beestje, maar het is natuurlijk super dat we deze vlinder gevonden hebben.

Mozaiekparelmoervlinder - Euphydryas desfontainii
Mozaiekparelmoervlinder - Euphydryas desfontainii


Vervolgens zoeken we nog wat verder, maar we vinden niks bijzonders meer. We gaan even wat eten om vervolgens verder te zoeken op een andere plek. de plek waankomen ziet er schitterend uit met mooie glooiende velden vol bloemen. Maar ook hier vliegen weer van allerlei vlinders, maar niet de soorten die we zoeken. We sjokken de hele middag rond maar van foto's maken komt niet veel terecht.

Prachtig landschap
Prachtig landschap


De volgende ochtend gaan we nog eens terug naar de plek waar we de voorgaande dag gestart zijn. Al snel komen we tot de conclusie dat dit niet echt wat gaat worden. Het weer is nog slechter geworden en er komt zelfs regen aan. Om toch nog wat te kunnen doen besluiten we een stukje noordelijk te gaan kijken omdat de regen daar later zal zijn. We zoeken een plek voor het Provencaals bleek blauwtje - Polyommatus hispana. Normaal is het verschil tussen dit vlindertje en het Bleek blauwtje - Lysandra coridon eigenlijk niet te zien, maar omdat we zo vroeg zijn is er maar een optie. Dus eindelijk een zeker Provencaals bleek blauwtje - Polyommatus hispana. Uiteindelijk vinden we maar een handje vol vlinders en ook hier is het zwaar bewolkt waardoor de vlinder stilletjes met dichtgeknepen vleugels blijven zitten. Al met al zijn we wel weer de hele dag bezig geweest...

Provencaals bleek blauwtje - Polyommatus hispana
Provencaals bleek blauwtje - Polyommatus hispana


De volgende ochtend vertrekken we in alle vroegte omdat we besloten hebben richting Oost Frankrijk te rijden. Helemaal stuk komen we aan op de plaats van bestemming en gaan we op zoek naar het Zilverstreephooibeestje - Coenonympha hero. We hebben dit keer heel erg veel gelukt want de meeste vlindertjes zijn nog redelijk vers, en ze vliegen ook in aardige aantallen. Het is natuurlijk een drama om een foto van dit vlindertje te maken omdat ze bijna nooit stil zitten, maar na een paar uur bezig te zijn geweest hebben we dan eindelijk een paar goede foto's. Ook al is het een saai bruin vlindertje, ik vind het een prachtig beestje.

Zilverstreephooibeestje - Coenonympha hero
Zilverstreephooibeestje - Coenonympha hero


Als we eenmaal klaar zijn vergeten we de rest van onze plannen en rijden we door richting de Eiffel in Duitsland. Hier gaan we de volgende ochtend nog even kijken om vervolgens door te rijden naar huis. De volgende ochtend pakken we voor de laatste keer deze reis onze spullen en maken weer een mooie wandeling. Het lukt me niet om echt mooie foto's te maken, maar het is wel fantastisch om te zien hoeveel Ringoogparelmoervlinder - Boloria eunomia er vliegen. Hierna pakken we onze spullen in en rijden we terug naar huis. Wat mij betreft was dit weer een geslaagde reis.

Ringoogparelmoervlinder - Boloria eunomia
Ringoogparelmoervlinder - Boloria eunomia



02-05-2022 Groot koolwitje - Pieris brassicae

Dit jaar heb ik de Oranjetipjes maar eens over geslagen, en heb ik andere witjes gezocht. In de omgeving van mijn huis heb ik al jaren een veldje op het oog met enorm veel Paardenbloemen. Nu het weer eindelijk eens goed was en de paardenbloemen nog niet gemaait waren, ben ik op zoek gegaan naar witjes. Ik had de foto liever met nog wat meer bloemetjes gehad, maar vlinders werken nooit echt mee... Toch is het wel een plaatje geworden waar ik erg blij mee ben.

Groot koolwitje - Pieris brassicae
Groot koolwitje - Pieris brassicae