Foto uit de tuin

Na de zomervakantie komt er eigenlijk niet veel meer van om fotos te maken. Zelfs binnen Nederland doe ik niks behalve zo nu en dan wat proberen in m'n achtertuin. Veel bijzondere resultaten levert dit niet op, behalve de Dagpauwoog - Inachis io hieronder. Door de kleuren en scherpte vind ik het een pracht plaatje geworden. De roze kleur is een kleed die toevallig in de achtergrond van de foto zit. Het geeft weer eens een wat ander effect aan de foto.

Dagpauwoog - Inachis io
Dagpauwoog - Inachis ioZomervakantie eind juli/augustus in Zuid Frankrijk (Corona)

Het is midden in de Corona tijd, maar toch gaan we met de tent richting Zuid Frankrijk. Een echt plan hebben we niet, maar we rijden eerst richting Ardeche. Doordat er weinig mensen op vakantie durven te gaan is het overal heerlijk rustig, het mocht van mij altijd wel zo zijn. We zetten onze tent op bij de Camping du Pont d'Arc, wat een super goede keus blijkt te zijn. (Ondertussen zijn we er achter gekomen dat deze camping niet meer bestaat, en het een parkeerplaats gaat worden voor de enorme hoeveelheid toeristen) Het is zelfs zo rustig dat je tegen het einde van de dag helemaal alleen bij Le Pont d'Arc bent.

Le Pont d'Arc
Le Pont d'Arc

Veel speciale vlinders zijn hier niet te vinden, en de meeste soorten heb ik al zo vaak gezien dat ik er geen aandacht aan geef. Tot er toevallig een grote bruine vlinder op het standje komt zitten. Het blijk een Gestreepte heivlinder - Hipparchia fidia te zijn, een soort die ik nog nooit gezien heb. De vlinder gaat rustig zitten drinken wat me voldoende tijd geeft mn spullen te pakken en een nette foto te maken.

Gestreepte heivlinder - Hipparchia fidia
Gestreepte heivlinder - Hipparchia fidia

Een paar dagen later rijden we een stukje verder richting het zuid-oosten, hier zijn we nooit geweest en ook niet bekend. Erg bijzonder is het niet, en ook wat vlinders betreft is er niet veel te vinden. De enige foto die ik maak is van een toevallige Spaanse parelmoervlinder - Melitaea deione. Toch erg leuk, want de laatste keer dat ik deze soort zag was bijna 20 jaar geleden.

Spaanse parelmoervlinder - Melitaea deione
Spaanse parelmoervlinder - Melitaea deione
Daarna rijden we door richting het oosten van Frankrijk en hier wordt het weer erg mooi. We vinden een prachtige camping midden in de natuur langs een snel stromende rivier. Nog steeds is het bizar hoe rustig het overal is, en op de camping mogen we de tent op een willekeurig plekje neer zetten omdat er niemand is.

Camping tijdens Corona
Camping tijdens Corona

Vanuit deze camping maken we verschillende mooie uitstapjes, met mijn favoriete bestemming, de "Col de Bonette".

Met zijn vieren op de Col de Bonette
Met zijn vieren op de Col de Bonette

Dit is met 2715 meter hoogte een van de hoogste verharde wegen in de Alpen. En in deze omgeving zit een vlindertje die ik graag op de foto zou willen, de Cottische zijde erebia - Erebia aethiopella. Nu zet je een Erebia niet zo maar even op de foto tijdens een warme middag dus ik loop snel een paar veldjes af om te zien waar deze vlinders rond vliegen. Al snel vind ik een mooie plek om de volgende ochtend vroeg naar toe terug te gaan. Zo gezegd zo gedaan, en de volgende dag kom ik al vroeg op dezelfde plek aan om fotos te maken. Gelukkig zijn de vlinders redenlijk te vinden en werken ze ook goed mee. Wel jammer dat alleen de vrouwtjes mee werken en de meeste mannetjes al wat oude zijn, en fanatiek vliegen. Maar hoewel dit toch een alstig vlindertje is om te vinden en fotograveren, ben ik erg blij met de foto's.

Cottische zijde erebia - Erebia aethiopell
Cottische zijde erebia - Erebia aethiopell

Als ik weer richting auto loop kom ik langs een groep Westelijke glanserebia - Erebia arvernensis. Er zit een prachtig gekleurd en vers exemplaar tussen waar ik toch even mijn best voor doe. Omdat het ondertussen alleen al goed warm is ren ik heuvel op en af, maar uiteindelijk krijg ik toch een foto van dit mooie beestje.

Dit zijn ook direct de laatste fotos die ik deze vakantie maak en na nog wat dagen heerlijk relaxen rijden we weer terug naar Nederland.

Westelijke glanserebia - Erebia arvernensis
Westelijke glanserebia - Erebia arvernensis08/12 Juli op stap met Floor

Mijn oudste dochter Floor was al op tijd vrij van school dit jaar, en dus is ze eens met mij op stap geweest naar Italie en Zwitserland. Nadat we onze spullen ingepakt hadden zijn we aan het begin van de avond vertrokken.

Onderweg naar Italie
Onderweg naar Italie

Het plan was om onderweg ergens te gaan slapen, maar ik ben toch maar in een keer doorgereden naar Noord Italie. Toen we eenmaal aangekomen waren rond een uurtje of 07:00 wilde ik hier graag Erebia christi op de foto zetten. Met z'n tweeen begonnen we aan onze wandeling nog een beetje brak van de lange rit. Eenmaal op de goede plek aangekomen, bleek het een enorm stijle bergwand te zijn waar je eigenlijk niet op kan komen zonder touwen. We hebben een poosje in het gras gelegen in de hoop dat er wat vlinders langs kwamen vliegen, maar helaas.

Op een gegevn moment waren we het wel zat en was het tijd om weer verder te gaan naar een andere plek. Als we eind van de middag aankomen ga ik dit keer op zoek naar de Geelbanderebia - Erebia flavofasciata. Een foto maken lukt nog niet, maar ik vind wel een andere mooie soort, namelijk de Veenluzernevlinder - Colias palaeno. En deze vlinder gaat ook nog aan een leuke bloem hangen om te slapen, dus eindelijk maak ik de eerste nette foto.

Veenluzernevlinder - Colias palaeno
Veenluzernevlinder - Colias palaeno

Als het donker en koud begint te worden, kruipen we de auto in om in de auto boven op de berg te gaan slapen. Na een redelijke nacht ga ik snel weer de berg op voor meer foto's. Maar omdat ik zo graag een mooie foto van de Geelbanderebia - Erebia flavofasciata wil hebben loop ik de andere vlinders voorbij. Omdat de zon best warm is beginnen alle vlinders al weer sneller te vliegen dan ik zou willen en kom ik niet verder dan een tegenlicht foto.

Geelbanderebia - Erebia flavofasciata
Geelbanderebia - Erebia flavofasciata

We lopen nog even wat rond, maar foto's maak ik niet meer. Wel genieten we nog even van het fantastische uitzicht, voor we weer in de auto stappen.

Met z'n tweeen boven op de berg
Met z'n tweeen boven op de berg

We hebben de omgeving hier wel een beetje gezien, en we gaan nu richting Oost Zwitserland. Na een paar uur rijden komen we aan, maar het weer valt helaas een beetje tegen. Het kost dan ook heel erg veel moeite om tegen het eind van de dag een oude afgevlogen Dwergparelmoervlinder - Melitaea asteria te vinden. Best een leuk plaatje, maar totaal niet wat ik gehoopt had van deze vlinder.

Dwergparelmoervlinder - Melitaea asteria
Dwergparelmoervlinder - Melitaea asteria

Tegen het eind van de dag eten we een lekkere pizza en kruipen we weer in de auto voor een nacht slapen in de auto. De volgende ochtend doe ik nog een poging een goede foto van de Kleine apollovlinder - Parnassius phoebus te maken, maar zonder succes. Als het weer dan ook nog erg slecht is en we erg moe zijn gaan we vast een stukje richting Nederland rijden.

Ergens halverwege de rit heb ik nog een plekje waar het Getand blauwtje - Polyommatus daphnis moet vliegen. Ik wil al jaren een mooie foto maken van het vrouwtje met open vleugels, dus op deze plek maken we een stop. Eenmaal aangekomen blijkt het een hele zoektocht te zijn om de vlinders te vinden, maar als de zon al bijna onder is vind ik een mannetje en een vrouwtje. Het licht is alleen al weg dus we moeten blijven slapen om de volgende ochtend een foto te kunnen maken. Zo gezegd zo gedaan en de volgende ochtend doe ik mijn best om er wat van te maken. Het wordt alleen niet meer dan wat standaard plaatjes, en ik maak alle foto's behalve een foto van het vrouwtje met open vleugels... Als alles weer rond vliegt door de hitte is het mooi geweest en rijden we weer door naar huis. Super, om eens alleen met Floor op stap te zijn geweest!

Getand blauwtje - Polyommatus daphnis
Getand blauwtje - Polyommatus daphnis20-06-2020 Veenbesblauwtje - Plebejus optilete

Samen met Jordi weer eens super vroeg het bed uit gegaan om te kijken of we nog Veenbesblauwtjes - Plebejus optilete konden vinden. De dauw en mooi opkomend zonnetje waar we op gehoopd hadden zat er helaas niet in. Gelukkig konden we na wat rond gelopen te hebben toch een vlindertje vinden, zodat de hele tocht moet voor niks is geweest. Ben erg benieuwd hoe lang dit vlindertje nog in nederland te vinden zal zijn.

Veenbesblauwtje - Plebejus optilete
Veenbesblauwtje - Plebejus optileteMei

In de maand mei ben ik weer regelmatig op stap geweest. Op 15 mei zijn we op zoek geweest naar Icarus blauwtjes, op een prachtig veld zaten honderden vlindertjes. Ondanks dat er zo veel keus is het dan toch weer lastig om de foto te maken die je in je hoofd hebt. Eigenlijk is het handiger als je minder keus hebt. Toch na alle opties bekeken te hebben, heb ik onderstaande foto gemaakt.

Nu ik deze blog post aan het typen ben zie ik dat het vlindertje helemaal geen Icarus blauwtje is maar een Bruin blauwtje - Aricia agestis.

Bruin blauwtje - Aricia agestis
Bruin blauwtje - Aricia agestis

30 Mei zijn we richting de Weerribben gereden om libellen te zoeken. De hoop is natuurlijk altijd op bijzondere soorten, maar zoals wel vaker valt dat wel eens tegen, en vind ik alleen een Viervlek - Libellula quadrimaculata. Maar gelukkig zit verder alles mee, en maak ik naar mijn idee een hele mooie foto van deze gewone libel. Vooral de kleuren zijn heel bijzonder geworden...

Viervlek - Libellula quadrimaculata
Viervlek - Libellula quadrimaculata05-05-2020 Aardbeivlinder - Pyrgus malvae

Het wachten op de eerste vlinder foto's duurt dit jaar erg lang. Als het dan eindelijk een beetje lekker weer is, en ik ook nog tijd heb om er op uit te gaan is het al Mei. Voor veel vlinders is het nog vroeg in het jaar, maar de Aardbeivlinder - Pyrgus malvae vliegt al en in goede aantallen. Op een prachtig plek in Overijssel vind ik een stuk of tien exemplaren en weet ik deze foto te maken. Ben vooral blij met de mooie softe achtergrond.

Aardbeivlinder - Pyrgus malvae
Aardbeivlinder - Pyrgus malvae