2009

Omdat Griekenland ons het afgelopen jaar erg goed bevallen is besluit we dit jaar weer te gaan. Dit keer is de bestemming Lesbos. Wat vlinders betreft heb ik niet echt geluk en weet geen bijzondere soorten te vinden. Wat libellen betreft heb ik meer geluk, en ik weet de volgende soorten te vinden: Turke rombout, Turkse bronlibel en de Schemerlibel

Mijn dochter Floor
Mijn dochter Floor


In ditzelfde jaar ben ik, met Jordi Strijdhorst, voor het eerst in het buitenland op zoek naar libellen. We reizen af naar Polen om de Dwergjuffer te zoeken en andere leuke soorten. Na anderhalve dag zoeken vinden we uiteindelijk de Dwergjuffer. Ook vinden we meerdere uitsluipende Oostelijke witsnuitlibellen. Onze zoektocht naar de sierlijke witsnuit loopt helaas uit op niets.

Heel veel water in het bos
Heel veel water in het bos


Super moe
Super moe


Later in het jaar gaan we nog een dagje naar noord Frankrijk op zoek naar het Bleek blauwtje. We vinden grote aantallen en maken stapels fotos. Op de terug weg rijden we langs de Gaffellibel die dit jaar in grote aantallen vliegt.

5 Oktober wordt mijn tweede prachtige dochter geboren, har naam is Bo. Ze is een stevige gezonde dame, maar weet het hele gezin wel maanden wakker te houden.


2008

We gaan met het hele gezin naar Samos (Griekenland). Ik verwacht niet heel erg veel fotos te maken maar kom toch een paar leuke soorten tegen: Oosterlijk marmerwitje, Oosterlijk resedawitje en de Blauwe ijsvogelvlinder

Floor op het strand
Floor op het strand


Verder ga ik dit jaar naar mee met een groepsreis naar Turkije. Het is een geweldige en indrukwekkende reis onder begeleiding van Albert Vliegendhart. We komen schitterende soorten tegen met als hoogtepunt toch wel de Roemeense klaverpage.


2007

Op 27 januari van dit jaar wordt mijn eerst dochter Floor geboren. Door de familie uitbreiding ben ik iets meer gebonden aan huis en besluit daarom me wat meer te gaan verdiepen in libellen en waterjuffers. Regelmatig ga ik samen met Jordi Strijdhorst op stap om achter deze soorten aan te gaan.

Jordi Strijdhorst
Jordi Strijdhorst


Eenmaal een beetje teruggekomen in het oude ritme ga ik een paar dagen naar Zwitserland samen met mijn vader. Het is een gezellige reis en we vinden ook nog de nodige leuke vlinders: Witbonte parelmoervlinder, Oranjebonte parelmoervlinder en de Kleine apollovlinder.

Mijn vader slapend in de bergen
Mijn vader slapend in de bergen


Ik
Ik
2006

Er is een kleine op komst en om een beetje bij te komen van dit nieuws ga ik samen met mijn vrouw naar zuid Frankrijk. Aangezien het niet echt een vlinder vakantie is kom ik toch een paar leuke soorten tegen: Pasja en het Geelbanddikkopje.

Ik maak een fto van een Pasja - Charaxes jasius
Ik maak een fto van een Pasja - Charaxes jasius


Duitsland is de volgende bestemming met als doel de schitterende Blauwe vuurvlinder. Samen met Jordi Strijdhorst en Peter Groenendijk gaan we op zoek en vinden we waar we voor komen.

In de zomer van dit jaar ga ik samen met Peter naar Hongarije. We vinden vlinders in grote getalen en natuurlijk ook erg leuke soorten als: Grote ijsvogelvlinder en de Grote Weerschijnvlinder.

Grote groep Bosparelmoervlinders - Melitaea athalia
Grote groep Bosparelmoervlinders - Melitaea athalia

Op de valreep ook nog enkele dagen naar Zwitserland samen met mijn vader. We gaan op zoek naar de Witbonte parelmoervlinder en Geelband erebia. Helaas weten we deze soorten niet te vinden. Wat we wel weten te vinden, na een lange zoektocht, is de Dwergparelmoervlinder.


2005

Dit jaar staan er verschillende buitenlandse trips op de agenda. Al vroeg in het jaar moet ik voor mij werk naar Spanje, en heb het geluk om achter deze paar dagen nog wat extra vrije dagen vast te plakken. Peter is mij achterna gereisd en samen gaan we op zoek naar de Groene klaverpage en de Lente erebia.

Peter Groenendijk
Peter Groenendijk

In Juni van dit zelfde jaar gaan we samen (peter en ik) via Zuid Duitsland naar Hongarije. Nieuwe soorten die we hier tegen komen zijn: Lathyruszwever, Spireazwever, Roodbonte parelmoervlinder en de Dubbelstip parelmoervlinder

Omdat mijn schoonouders 35 getrouwd zijn worden we uitgenodigd om met de hele familie een week in Turkije te verblijven, in een groot resort. Ondanks dat de plek niet super geschikt is voor vlinders weet ik toch Oostelijke vuurvlinder en Bruine eikenpages vast te leggen.

Nogmaals op zoek naar de Blauwe vuurvlinder samen met Peter Groenendijk en Bernard Fransen. Dit keer is de zoektocht in Duitsland. Naast de Blauwe vuurvlinder weten we ook de Ringoogparelmoervlinder te vinden.

Wat later in het jaar ga ik samen met Peter Naar de Mercantour in Frankrijk. De eerste soort die op de lijst staat is het Goudooghooibeestje. Door de extreem hoge temperatuur en het ontbreken van water in onze tassen, is dit de soort waar ik de meeste moeite voor heb gedaan. Ondanks de hitte toch erg genoten van dit schitterende gebied, een echte aanrader!

En alsof het allemaal niet op kan ga ik later met mijn vader op stap richting Aosta, Italie. We vinden het Aosta-esparcetteblauwtje en het Getand blauwtje.


2004

In 2004 begint de hobby echt op gang te komen en ga ik voor het eerst vlinders zoeken in het buitenland.

Aan het begin van het jaar ga ik samen met Peter Groenendijk naar het zuiden van Frankrijk

In Mei ga ik samen met mijn vader op stap naar Hongarije. Hier verblijven we in het plaatsje Lator op de mooie camping van Rob de Jong. Leuke soorten die we vinden zijn: Zwarte apollovlinder, Vetkruidblauwtje en het Staartblauwtje.

Mijn vader met een Vuursalamander
Mijn vader met een Vuursalamander

Een van de andere hoogte punten van dit jaar is een tripje met mijn vader naar Zuid Belgie. Na heel lang zoeken vinden we de prachtige Blauwe vuurvlinder - Lycaena helle.


2003

Dit is het eerste jaar dat ik me bijna alleen met vlinders bezig houd. Ik reis heel Nederland af op zoek naar leuke soorten. De leukste soorten die ik heb weten vast te leggen zijn: Veenhooibeestje, Gentiaan blauwtje en de Kleine heivlinder.


2002

In 2002 heb ik mijn eerste digitale camera aangeschaft, een Sony-F707. Ik ben in dit jaar dan nog niet bezig met een bepaald onderwerp en fotografeer eigenlijk alles wat ik in de natuur tegen kom. Als kind was ik ook altijd al geintresseerd in kleine insecten en vlinders, een logisch vervolg om hier verder iets mee te gaan doen.