01-10-2014 - Noordse glazenmaker – Aeshna subarctica

Een week of twee geleden heb ik weer eens een dagje vrij genomen om de Noordse glazenmaker – Aeshna subarctica te gaan zoeken. De laatste 4 of 5 jaar zoek ik deze libel al, maar ben nooit verder gekomen dan een normale foto van het vrouwtje. Deze keer had ik meer geluk en vond ik eindelijk een libel die een beetje mee wilde werken. Ik moest er wel 3 uur voor wachten, maar heb nu eindelijk ook een foto van het mannetje. De foto is niet heel erg bijzonder en het hele internet staat vol met dezelfde soort plaatjes, maar ik ben blij dat ik hem toch zo gevonden heb. Volgend jaar sla ik deze soort eens even over.

Noordse glazenmaker – Aeshna subarctica
Noordse glazenmaker – Aeshna subarctica




Zomer vakantie Frankrijk

Van 18 juni tot en met 8 augustus zijn we met het hele gezin op vakantie geweest in Zuid Frankrijk iets ten noord oosten van Orange aan de rivier de Ardeche. Ik had verwacht zonder al te veel moeite stapels libellen en waterjuffertjes op de foto te kunnen zetten maar dat was toch niet het geval. Ondanks het lekker weer was er toch eigenlijk geen beest te vinden en ook vlogen er erg weinig vlinders rond. De eerste helft van de vakantie heb ik me dan ook totaal niet met fotos bezig gehouden, maar na een tijdje moest ik toch eens op stap en besloot wat verder te rijden naar een libellen plek van enkele jaren geleden. Op een handje vol beekjuffers na zat hier ook eigenlijk niks en besloot nog even een rondje te rijden toen ik bij een mooi veldje op een helling kwam. Veel bijzonders zat er niet, maar het stikte er wel van de bos, veld, tweekleurige and knoopkruid parelmoervlindertjes. Al met al toch 5 ochtenden mijn wekker om 05:00 uur gezet om op deze plek fotos te gaan maken. De meeste fotos zijn erg standaard geworden, maar op de laatste ochtend lukte het eindelijk een foto te maken waar ik echt tevreden mee was.

De foto hier onder is naar mijn smaak op dit moment een van mijn beste fotos. Het geeft niet een strakke weergave van een vlindertje weer, maar het is meer een klein landschapje waar de vlinder centraal staat. Met een beetje fantasie voel je de natuur wakker worden na een koude nacht.

Bosparelmoervlinder – Melitaea athalia
Bosparelmoervlinder – Melitaea athalia




Frankrijk / Italie

Afgelopen week ben ik van woensdag 9 juli tot en met zaterdag 12 juli richting Frankrijk en Italie gereden op zoek naar vlinders. Woensdag ochtend al om 02:15 weg gereden van huis, om rond 16:00 uur de eerste fotos te maken van het Vachtblauwtje – Polyommatus dolus. Na dit voorspoedige begin een hotel gezocht in de buurt.

Na een redelijke nacht weer op tijd naar de plek van de vorige dag om betere fotos van het Vachtblauwtje – Polyommatus dolus te maken. Behalve de harde wind (windkracht 5-6) was het weer prima. Rond lunch tijd gingen we er vanuit dat we een goede foto gemaakt hadden, en was het tijd om weer verder te gaan.

Vachtblauwtje – Polyommatus dolus
Vachtblauwtje – Polyommatus dolus

Een paar uur later komen we aan in de omgeving van Isola, Frankrijk. We gaan direct hoog de bergen in op zoek naar vlinders, maar we vinden behalve een Oranjetipje (wat al niet veel goeds voorspelt) niet erg veel vlinders. Tegen een uurtje of 18:00 vinden we een hotel en is het tijd voor diner.

Omdat de zon toch opkomt aan de andere kant de bergen kunnen we enigszins uitslapen. Als we eenmaal op pad gaan besluiten we eerst maar wat lager in het dal te beginnen met de hoop hier meer vlinders te vinden. Heel veel vinden we niet, maar we kunnen in ieder geval wat fotos maken van erebias, vuurvlinders en witjes.

De rest van de ochtend gebruiken we om de Balkan parelmoervlinder te zoeken op een hoger gelegen gebied maar helaas zonder succes. Na de lunch besluiten we verder te zoeken en beginnen we aan een lange wandeling door het gebied. De schitterende wandeling duurt uiteindelijk een uur 7, en levert precies 0 fotos op. Gebroken en redelijk teleurgesteld zoeken we nog wat veldjes langs de weg af, en gaan vervolgens terug naar het hotel om bij te komen.

Isola - Passo Lombardo
Isola - Passo Lombardo

De vierde dag lijkt het weer beter dan voorspeld en beginnen we eerst weer laag in het dal. Al snel heb ik de eerste mooie plaat gemaakt van een Amandeloogerebia – Erebia alberganus die juist aan het opwarmen is.

Amandeloogerebia – Erebia alberganus
Amandeloogerebia – Erebia alberganus

Als we vervolgens weer hoger in de bergen op zoek gaan trekt de lucht al snel dicht en is het gedaan met de zon. Hierdoor lijken alle kansen op het vinden van vlinders helaas verkeken. Met heel veel geluk vind ik toch nog een slapend Bergmarmerwitje – Euchloe simplonia. Als we vervolgens weer bij de auto zijn besluiten we maar verder te rijden in plaats van onze tijd hier te verdoen. Het plan is om door de Mercantour langzaam richting huis te rijden in de hoop nog een paar vlinders te vinden. Al snel belanden we in een uren durende regen bui en valt ook dit plan in het water. Er zit niks ander op om rustig door te rijden richting Nederland en 05:00 uur lig in weer thuis in mijn eigen bed.

Mooie reis, maar minder vlinders dan gehoopt.



18-06-2014 Dagje Lichtenstein / Oostenrijk

Vorige week woensdag (18-06) uit het werk naar Lichtensein gereden. Gelukkig was het aardig lang licht dus de reis verliep aardig voorspoedig. Eenmaal aangekomen op de plek waar we de volgende ochtend het Goudooghooibeestje – Coenonympha oedippus hoopten te vinden hebben we de auto geparkeerd en even een paar uurtjes achter het stuur geslapen. Na een nachtje van 3 uur “slapen” ging de wekker al weer en begon de zoek tocht. Helaas waren we 2 uur later nog steeds zonder enig resultaat aan het zoeken, en besloten we wat anders te gaan doen. Unfortunately, 2 hours later we were still searching without any results, and we decided to do something else.

Na een stukje Oostenrijk ingereden te zijn, gingen we bij een schitterend vennetje op zoek naar Dwergjuffers – Nehalennia speciosa. Ook hier kwamen we na anderhalf uur zoeken niet veel verder na wat gewone juffertjes. Toen maar op zoek naar de laatste soort met de hoop toch nog een foto te maken.

De Siberische waterjuffer – Coenagrion hylas was de laatste soort die we deze dag nog hoopten te vinden. Dit beestje laat zich alleen rond het middag uur zien, dus we waren nog iets aan de vroege kant. Gelukkig was het weer prima, dus de verwachtingen waren prima. Eerst wat rond gelopen en wat fotos geprobeerd te maken van vlinders toen er langzamerhand steeds meer bewolking leek te ontstaan. Toen het uiteindelijk 12:30 uur was begon het zelfs te regenen en moesten we de hoop wel opgeven. Om 13:00 uur besloten we toch nog 2 uur terug te rijden naar de eerste plek waar het Goudooghooibeestje zou moeten vliegen.

Eenmaal aangekomen wat het schitterend weer en na wat zoeken vlogen de Goudooghooibeestjes toch wel in redelijke aantallen. Helaas was het heel erg veel vliegen en heel weinig stil zitten. Toen uiteindelijk ook hier het weer wat minder werd en de vlinders rustiger werden, kwamen er meer kansen voor goede fotos en kon ik eindelijk mijn enige goede foto van de dag maken. Na dit succesje door de regen naar de auto moeten rennen om weer aan onze barre terugreis te beginnen.

Al met al veel te veel moeite moeten doen voor een foto, maar ik ben toch erg blij met deze mooie foto van een toch wel zeer zeldzaam en erg lastig te fotograferen vlindertje.

Goudooghooibeestje – Coenonympha oedippus
Goudooghooibeestje – Coenonympha oedippus




Rondje Duitsland dag 2

Rond 05:30 word ik iets wat verkreukeld en verkleumd wakker op mn auto stoel. Het is kouder dan ik dacht maar het weer ziet er prima uit. Na een paar happen eten pak ik mn spullen om weer op stap te gaan. Tot mijn verbazing blijkt het gevroren te hebben en zit alles onder een laagje rijp. Ik hoop dat de vlinders die ik gister gevonden heb nog op dezelfde plek zitten, en dat het in het dal ook gevroren heeft. Aangekomen in het dal lijken drie van de vlindertjes nog netjes op hun plek te zitten, en ook hier is alles bedekt met een laagje rijp. Als eerste begin ik fotos te maken van de Ringoogparelmoervlinder – Boloria eunomia omdat hier de rijp het duidelijkst te zien is. Op de foto hier onder kan je in de vergroting heel mooi de ijskristallen op de vleugel van de vlinder zien zitten.

Ringoogparelmoervlinder – Boloria eunomia met rijp
Ringoogparelmoervlinder – Boloria eunomia met rijp

Vervolgens ga ik aan de slag met een Blauwe vuurvlinder. Vanwege het super kleine beestje en de zeer kleine scherpte diepte is het nog een heel gepriegel om alles netjes scherp te krijgen. Maar al met al mag het resultaat er wel zijn vind ik.

Na nog een beetje rond gelopen te hebben, en hier en daar wat foto te maken is het weer genoeg geweest.

Blauwe vuurvlinder – Lycaena helle
Blauwe vuurvlinder – Lycaena helle




Rondje Duitsland dag 1

Vorige week vrijdag ging de wekker al weer om 02:40 in de ochtend. Even m’n schoonvader opgepikt en toen samen richting Hamburg gereden om op zoek te gaan naar het Geelbont dikkopje – Carterocephalus silvicola. Al met al was het een hele tocht, maar rond een uur of 7 waren we op de plek van bestemming en begon het zoeken. Ik had verwacht zonder al te veel moeite verschillende vlinders te kunnen vinden langs een pad in het bos maar dat was toch minder makkelijk dan gedacht. Uiteindelijk kwam ik een enkel vlindertje tegen op een grote open plek in de schaduw. Na heel wat fotos gemaakt te hebben kwam eindelijk de zon over de bomen heen. Aangezien ik graag een foto van een mannetje met open vleugels wilde hebben was dit het moment. Gelukkig kon ik nog net een hand vol fotos maken van de bovenkant van de vleugels, maar het vlindetje zat in no-time al weer ergens boven in een boom.

Na deze toch wat korte foto sessie een andere plek in het bos bezocht waar ik ook nog een vlinder tegen kwam. Deze werkte iets beter mee, maar was ook vrij snel weer weg. Toen was ik er eigenlijk al wel weer klaar mee, dus richting auto gelopen even wat gegeten en begonnen aan de reis richting Monschau.

Heel wat uurtjes later tegen het eind van de dag kwamen we aan op de plek van bestemming. Na het eten vast even gekeken of er wel vlinders te vinden waren om de volgende dag op de foto te zetten. Het leek er op dat de meeste vlinders een slaap plek hadden gevonden in bomen of andere onvindbare plekken, maar er zat nog een Ringoogparelmoervlinder en drie blauwe vuurvlinders. Precies genoeg voor de volgende ochtend. Daarna de auto geparkeerd, en achter het stuur in slaap gevallen.



Laatste drie weken

Ondanks dat ik de afgelopen drie weken zeker een keer of vijf op stap ben geweest heb ik niet super veel fotos genomen waar ik enhousiast over was. De eesrte keer richting Weerribben geweest tijdens een schitterende ochtend. Beetje dauw, mooi opkomende zon en zeker 50 uitsluipende Bruine korenbouten – Libellula fulva. Klinkt te mooi om waar te zijn, maar tegen de tijd dat de zon al een minuut of 20 op was had ik nog steeds niet de juiste libel gevonden voor een mooi plaatje. De zon was niet meer bruikbaar dus het enige wat ik kon doen was een foto maken zonder zon. Al met al niet een al te gek resultaat, maar niet wat ik verwacht had.

Bruine korenbout – Libellula fulva
Bruine korenbout – Libellula fulva

Vervolgens een ochtendje naar Duitsland geweest. Wekker ging om kwart voor 3, en een half uurtje voor de zon op was stond ik al weer vlinders te zoeken. Helaas was er niet meer te vinden dan Bruine vuuvlinder en Aardbeivlinder. Ook het zonnetje liet het afweten. Uiteindelijk nog wel wat leuke fotos van de Aardbeivlinder – Pyrgus malvae kunnen maken.

Dan weer een keertje terug naar de weerribben maar zonder al te veel succes. Het weer was parchtig en zoals altijd beesten genoeg, maar het lukte gewoon niet wat moois te maken.

Omdat ik wel even klaar was met het vroege opstaan ben ik nog twee keer in de omgeving van Harderwijk op zoek gegaan naar Weidebeekjuffers – Calopteryx splendens. Dit keer met meer geluk en eindelijk weer een foto gemaakt waar ik tevreden mee ben. Wat een prachtige beestjes zijn het toch.

Weidebeekjuffer – Calopteryx splendens
Weidebeekjuffer – Calopteryx splendens




Vorst en Klein geaderd witje (Pieris napi)

Vorige week dinsdag hadden we op eens weer wat nachtvorst aan de grond. De avond hier voor ben ik vast op stap gegaan om te kijken of er vlinders te vinden waren. Al met al kon ik een stuk of 7 slapende witjes vinden, dus ik was klaar voor de volgende ochtend. De volgende dag op tijd naar mn veldje gegaan blijkt de helft van de vlindertjes zich te hebben laten vallen. Anderen lijken zich voorzichtig klapperend met de vleugels los te willen maken van het takje waar ze op zitten. Gelukkig zitten er nog 3 rustig op me te wachten, maar natuurlijk net op de plekken met de minste rijp. Uiteindelijk zit alleen het onderstaande vlindertje precies zoals ik wil. Het gras kleurt nog mooi een beetje wit van de rijp, en het zonnetje schijnt door de bomen juist op de eerste gras sprieten.

Pracht ochtend!

Klein geaderd witje – Pieris napi
Klein geaderd witje – Pieris napi




Oranjetipje (Anthocharis cardamines) (15-04-2014)

Eigenlijk dacht ik het Oranjetipje eens een jaartje over te slaan, maar kon het toch niet laten. Bij een mooie zonsondergang even snel in de auto gesprongen en naar een mooi veldje in de buurt gereden. Met veel moeite maar een vlindertje kunnen vinden, maar dat is ook precies genoeg. De oranje kleur in de achtergrond komt van de ondergaande zon die precies tussen wat bomen door schijnt. Verder een reflectie schermpje gebruikt en de vlinder niet te donker te laten worden.

Oranjetipje – Anthocharis cardamines
Oranjetipje – Anthocharis cardamines




De eerste vlinder foto van het jaar (Citroen vlinder – Gonepteryx rhamni)

Afgelopen weekend weer de nodige pogingen tot fotografie gedaan. Eerst een uitstapje richting Kinderdijk, om sterren en molens op de foto te zetten. Wind, wolken en te licht dus een waardeloos resultaat. Daarna eens s’ochtends vroeg op stap geweest om Noordse winterjuffers te zoeken. Het weer was niet gek, maar ik kon geen enkel beest vinden.

Met de onderstaande Citroen vlinder (Gonepteryx rhamni) had ik meer geluk. Het beestje hangt schitterend gecamoufleerd in een mooi fris uitgelopen boom met tegenlicht. Best wel een beetje een foto waar ik al een poos op hoop.

Het seizoen is eindelijk weer lekker begonnen..

Citroen vlinder – Gonepteryx rhamni
Citroen vlinder – Gonepteryx rhamni




Blauwe kikkers (Heikikker – Rana arvalis)

Het is al weer even geleden dat de Heikikkers blauw waren, maar het was weer schitterend om te zien. Een paar dagen per jaar worden de mannetjes van de Heikikker mooi blauw tijdens de paartijd. Zo’n beetje elk jaar doe ik een poging hier een mooie foto van te maken maar dat valt nog niet mee. Dit jaar heb ik naar mijn idee weer een iets betere foto gemaakt dan ik al had, maar ik kijk al weer uit naar volgend jaar.

Heikikker – Rana arvalis
Heikikker – Rana arvalis




IJsselmeer bij Hindelopen

Na maanden geen foto gemaakt te hebben en ook niks met mijn site te hebben gedaan ben ik afgelopen weekend eindelijk weer eens op stap geweest. Dit keer ben ik eens richting Hindelopen gereden om een van de veel gefotografeerde golfbrekers in het IJsselmeer op de foto te zetten. Ik had altijd nog een paar filters die ik niet vaak gebruikte dus dit was een mooie kans om hier eens mee te spelen. Het was de eerste keer dat ik overdag met zo’n lange sluitertijd foto’s maak, dus perfect zal het vast niet zijn, maar het geeft zeker een leuk effect. De gebruikte sluitertijd is trouwens 25 seconden.

Ondertussen is het schitterende lente weer geworden en kijk ik al weer uit naar de eerste vlinders!

Hindelopen
Hindelopen