Nieuw huis

In de zomer kopen we een nieuw huis, en aangezien er nog heel veel werk aan het huis te doen is gaan we dit jaar eens niet met zomervakantie. Voor we de sleutel krijgen ga nog een klein weekje op stap richting Italie met mijn twee dochters in de hoop wat leuke vlinder foto's te maken. Helaas komt er niks van foto's maken, maar we zien genoeg vlinders als we een mooie tocht maken in de bergen rond Aosta, Italie.

Met mijn dochters in de bergen
Met mijn dochters in de bergen

Als we de sleutel van ons nieuwe huis hebben komt er helemaal niks meer van fotograferen en zijn we de rest van het jaar aan het klussen. Het is ondertussen een fantastisch huis geworden met heerlijke vlinder vriendelijke tuin.

Ons nieuwe huis met vlinder vriendelijke tuin
Ons nieuwe huis met vlinder vriendelijke tuinEindelijk een Rivierrombout

Na verschillende pogingen ondernomen te hebben om de Rivierrombout – Gomphus flavipes op de foto te zetten, is het uiteindelijk gelukt. Half juni 2019 ben ik al op tijd richting de IJssel gereden met de hoop uitsluipende Libellen te vinden. Hoewel dit nog erg vroeg in het jaar was, zorgde het warme weer ervoor dat deze libellen al vroeg begonnen te vliegen. Het koste me dan ook weinig moeite om een stuk of vier exemplaren te vinden die juist uit het water begonnen te kruipen.

Larve van de Rivierrombout – Gomphus flavipes
Larve van de Rivierrombout – Gomphus flavipes

Vanaf het moment dat de larven het water uit kwamen tot dat de libelle tevoorschijn kwam was nog een hele zit. Denk dat ik wel twee uur heb zitten wachten, maar uiteindelijk kwamen er toch echt libellen tevoorschijn. Voor dat ze fatsoenlijk wat kleur hadden vlogen ze al weer weg van het water, en kon ik weer rustig naar huis om de foto’s te bekijken.

Al met al erg mooi om eens mee te maken.

Rivierrombout – Gomphus flavipes
Rivierrombout – Gomphus flavipesEind mei – Frankrijk / Duitsland

Eind mei een rondje Frankrijk – Duitsland gemaakt in een lang weekend. De eerste zoektocht was naar de Moerasparelmoervlinder – Euphydryas aurinia. Ondanks dat ik hier niet zo veel van verwacht had, was het een prachtig plekje, met ook vrij veel vlinders. De Moerasparelmoervlinder vloog er in redelijke aantallen en ook zaten er verschillende Groot geaderd witjes – Aporia crataegi. De parelmoervlindertjes waren alleen allemaal al aardig afgevlogen en op een of andere manier zaten ze niet erg fotogeniek. Na een stapel matige foto’s gemaakt te hebben rijden we een stukje verder om op zoek te gaan naar de Blauwe vuurvlinder – Lycaena helle. Erg veel Blauwe vuurvlinders vinden we helaas niet, maar ik maak wel een leuke foto.

Blauwe vuurvlinder – Lycaena helle
Blauwe vuurvlinder – Lycaena helle

In de middag rijden we richting de Rode vuurvlinder – Lycaena hippothoes. Hier vliegen ook genoeg vlinders, maar het is te warm en de vlinders zijn veel te druk. Tegen het eind van de dag proberen we slapende vlinders te vinden zodat we de volgende ochtend niet hoeven te zoeken.
De volgende ochtend zit alles onder een mooi laagje dauw, en het zonnetje komt ook nog even door om alles wat meer kleur te geven. Echt een prachtig gezicht om zon mooie versie Rode vuurvlinder onder de druppeltjes te zien zitten. De oplichtende achtergrond maakt het plaatje voor mij mooi compleet.

Rode vuurvlinder – Lycaena hippothoes
Rode vuurvlinder – Lycaena hippothoesMeivakantie 2019

In de mei vakantie (eind april) zijn we voor het eerst met het vliegtuig op stap geweest. Het is een weekje Sicilië, Italië geworden. We hadden een grote kamer geboekt in een omgebouwde boerderij te midden van een citroen boomgaard. Al met al een prachtig plekje, met veel Siciliaanse muurhagedis – Podarcis wagleriana en af en toe een Moorse muurgekko – Tarentola mauritanica. Ik had me voorgesteld dat er ook wel vlinders rond zouden vliegen, maar dat viel nogal tegen. Ook vond ik het eiland erg vies en overal waar je kwam lag er afval op straat en in de berm.

Naast het bezoeken van dorpjes en verschillende oudheden, moesten we natuurlijk ook de vulkaan Etna zien. Tijdens de auto rit naar de vulkaan zag ik hier en daar al een Oostelijk oranjetipje – Anthocharis damone vliegen, en had goede hoop de vlindertjes op de vulkaan te kunnen vinden. Na het eerste stuk met de kabelbaan omhoog te zijn gegaan, komen we uit op een soort maanlandschap waar geen bloem of vlinder meer te zien is. We maken een schitterende wandeling door dit bizarre landschap, maar vlinderen zit er deze dag niet in.

Familie op vulkaan de Etna (Sicilië)
Familie op vulkaan de Etna (Sicilië)

Enthousiast van de vlinders die ik heb zien vliegen, moet ik de volgende dag op zoek. In alle vroegte, als het nog donker is ga ik op stap om vlinders te zoeken. Eenmaal aangekomen op de plek waar ik het Oostelijk oranjetipje – Anthocharis damone hoop te vinden, is het al snel raak en weet ik een paar vlindertjes slapend op de waardplant te vinden. Omdat ik aan de voet van de Etna aan het zoeken ben, hoopt zich wat dunnen bewolking op tegen de vulkaan en heb ik helaas geen zon. Ondanks dat ik alleen foto’s met gesloten vleugels maak, ben ik toch tevreden met de foto’s, en dat ik deze bijzondere soort gevonden heb. Rond een uurtje of 9 ben ik weer terug bij de familie en maken we er weer een gezellige dag van.

Omdat ik toch graag nog een foto met open vleugels wil maken, ga ik de volgende dag terug naar dezelfde plek. Het weer ziet er prima uit, maar als ik aan kom op de plek van bestemming is het hier weer bewolkt, en dus weer geen foto met open vleugels. Wel leuk dat ik een paartje vind, die samen de nacht doorgebracht heeft op de waardplant (Wede).

Oostelijk oranjetipje – Anthocharis damone op waardplant
Oostelijk oranjetipje – Anthocharis damone op waardplant

Aangezien ik niet erg veel dagen meer heb, en ook niet te moe wil zijn kies ik nog een laatste ochtend uit om op zoek te gaan. Dit keer is het gelukkig wel mooi helder, drie maal is scheepsrecht… Met veel moeite weet ik een mannetje en vrouwtje open te fotograferen. Wat een fantastisch mooie vlindertjes zijn dit, en een geluk dat ze nog onbeschadigd zijn.

Oostelijk oranjetipje – Anthocharis damone
Oostelijk oranjetipje – Anthocharis damone

Als het tegen een uurtje of 07:15 al weer te warm aan het worden is en ik langzamerhand richting mijn auto loop om weer weg te gaan, vliegt er een vreemde vlinder langs. Snel maak ik een foto voordat de vlinder er weer als een gek vandoor gaat. De vlinder is een Italiaanse pijpbloemvlinder – Zerynthia cassandra. Geen super foto, maar erg leuk om onverwacht een nieuwe soort tegen te komen.

Italiaanse pijpbloemvlinder – Zerynthia cassandra
Italiaanse pijpbloemvlinder – Zerynthia cassandra

Na deze prachtige ochtend komt mijn camera niet meer uit mijn tas en genieten we nog even met zijn vieren van het laatste stukje vakantie.