05-09-2021 Kempense heidelibel - Sympetrum depressiusculum

Zoals de rest van dit jaar heb ik ook het einde van de zomer weinig foto's gemaakt. Ik ben nog een keer samen met Jordi op stap geweest om libellen te zoeken in de Weerribben. Nu heb ik ook hier geen mooie foto's gemaakt, maar ik was wel positief verrast over de enorme hoeveelheden van de Kempense heidelibel - Sympetrum depressiusculum. Jaren geleden moesten we voor deze soort helemaal naar het zuiden van het land om met veel moeite een handje vol exemplaren te vinden. Zoals je op de onderstaande foto kan zien is dat nu wel even anders.

Kempense heidelibel - Sympetrum depressiusculum
Kempense heidelibel - Sympetrum depressiusculum



Zomervakantie op Elba, Italie

Na een zwaar jaar gaan we eindelijk lekker met zijn vieren op vakantie richting Italie om een poosje op Elba te verblijven en daarna een rondje door Italie te maken.

In de auto richting Italie
In de auto richting Italie


Wat vlinders betreft is deze vakantie verschrikkelijk slecht. Ik heb sowieso al geen plannen gemaakt, en ook heb ik geen zin en energie om lekker op zoek te gaan. Een ochtend neem ik toch de moeite om hier een kijkje te wagen, maar het blijkt compleet zinloos. Er zijn bijna geen vlinders te vinden, en de twee vinders die ik vind zijn al helemaal versleten. Hierdoor besluit ik verder ook maar geen poging tot andere foto's te nemen. Toevallig kom ik nog wel een keer een Oranje luzernevlinder - Colias croceus tegen waar ik snel een plaatje van maak. Maar het blijkt achteraf de enig vlinder foto te zijn van de hele reis. Volgende keer is het hopelijk weer beter.

Oranje luzernevlinder - Colias croceus
Oranje luzernevlinder - Colias croceus


Gelukkig is de vakantie wel heerlijk, en we maken er zoals ieder jaar weer een paar schitterende herinneringen.

Prachtige vakantie
Prachtige vakantie



18-07-2021 Gentiaanblauwtje - Maculinea alcon

Bijna ieder jaar probeer ik weer een betere foto van het Gentiaanblauwtje - Maculinea alcon te maken. Wat duidelijk opvalt is dat de hoeveelheid vlinders op alle plekken hard achteruit gaat, en dat er op de meeste plekken helemaal niks meer vliegt. Ik weet nog goed dat ik het eerste jaar dat ik naar het Gentiaanblauwtje - Maculinea alcon zocht, het geen probleem was om een hand vol slapende vlinders te vinden. Nu een jaar of 15 later hoef ik op deze plek niet meer 's ochtends vroeg te gaan zoeken.

Aangezien ik eigenlijk geen plekken meer weet waar dit vlindertje vliegt zijn we eens wat noordelijker gaan zoeken. Ook hier was het geen vetpot, maar toch was het erg leuk om een stuk of drie vlindertjes te vinden. En ook erg fijn dat een van de vlindertjes goed meewerkte zodat ik een leuke foto kon maken. Ik ben heel benieuwd hoe lang ik in Nederland nog foto's van dit vlindertje kan maken...

Gentiaanblauwtje - Maculinea alcon
Gentiaanblauwtje - Maculinea alcon



10-07-2021 Pimpernelblauwtje - Maculinea teleius

Zoals bijna elk jaar heb ik samen met Jordi weer eens een poging gedaan om een mooie foto van het Pimpernelblauwtje - Maculinea teleius te maken. Aangezien het een aardig stuk rijden is vanaf Ermelo was het weer erg vroeg opstaan, maar het is toch altijd weer de moeite waard als je op zo'n mooi plek aankomt. Met redelijk wat moeite een handje vol slapen vlinders kunnen vinden. Maar de foto die ik altijd in mijn hoofd heb met een veld pimpernel bloempjes zat er weer niet in. Erg weinig bloem knoppen en vlinders die op verkeerde plekken zaten. Onderstaande vlinder was naar mijn idee de enige die een beetje mee wilde werken. Volgend jaar waarschijnlijk maar weer een poging wagen...

Pimpernelblauwtje - Maculinea teleius
Pimpernelblauwtje - Maculinea teleius



19-06-2021 Rondje Duitsland

Samen met Peter richting Duitsland geweest met als doel de Rode vuurvlinder - Lycaena hippothoes. Na een vroeg maar gezellig ritje op de plek van bestemming aangekomen, maar helaas was het weer niet al te best. De begroeing lijkt dit jaar ook wat later te zijn, wat er voor mij voor zorgde dat ik weinig zin had de camera uit m'n tas te pakken. Toen we ook nog amper Rode vuurvlinder - Lycaena hippothoes vonden, was ik al wel weer een beetje klaar. Uiteindelijk toch nog wel de nodige moeite gestoken in een leuke foto van een Dwergblauwtje - Cupido minimus.

Dwergblauwtje - Cupido minimus
Dwergblauwtje - Cupido minimus


We waren eigenlijk van plan om de hele dag te blijven, maar we zaten al op tijd aan een lunch te bedenken wat we nu zouden gaan doen. Uiteindelijk besloten we in het zuiden van Nederland op zoek te gaan naar de Kleine ijsvogelvlinder - Limenitis camilla. Alle twee waren we nog nooit op deze plek geweest, en we werden dan ook positief verrast toen we deze vlinders al bij de parkeerplek tegen kwamen. Uiteindelijk hebben we tientallen exemplaren rond zien vliegen. Zoals heel vaak is er ook dit keer een maar... Het bos zat zo vol met muggen en het was gewoon onmogelijk om rustig een foto te nemen. En als je dat dan al wilde proberen waren de vlinders al lang weer de boom in. Geen mooie foto's weten te maken dus, maar wel weer een erg mooie plek gevonden.

De enige foto is de foto hieronder, ik vond het idee wel leuk maar eigenlijk is het gewoon een saai plaatje geworden.

Kleine ijsvogelvlinder - Limenitis camilla
Kleine ijsvogelvlinder - Limenitis camilla



02-06-2021 Zilveren maan - Boloria selene

Helaas heb ik eiegnlijk geen foto's gemaakt dit voorjaar. Maar nu toch eindelijk weer eens op stap geweest om de Zilveren maan - Boloria selene op de foto te krijgen. Zoals altijd weer vroeg uit bed gegaan en richting Overijssel gereden. Eenmaal aangekomen konden we zonder al te veel moeite een handje vol slapende vlinders vinden. De meeste vlinders zitten op saaie plekken, maar ik vind er ook eentje die mooi tussen de bloemetjes hangt te slapen. Als de zon dan ook nog mooi gekleurd opkomt is het toch nog een leuk plaatje.

Zilveren maan - Boloria selene
Zilveren maan - Boloria selene



26-04-2021 Bevroren Oranjetipje - Anthocharis cardamines

Het is weer eind april, dus zoals ieder jaar vliegen de Oranjetipjes weer. De temperatuur, en het weer zijn super waardoor er een mooie laag rijp over het landschap ligt. We vinden zonder al te veel moeite een stel Oranjetipjes, maar de meeste exemplaren zitten onhandig of te ver weg gekropen. Heel veel spannends kan ik niet van de foto maken, maar ik blijf het fantastisch vinden om te zien hoe de vlinder onder het ijs zit.

Oranjetipje - Anthocharis cardamines
Oranjetipje - Anthocharis cardamines