03-09-2013 - Weinig nieuws

Al ruim een maand heb ik geen nieuwe blog items geplaatst. Het weer is niet super geweest plus ik ben erg druk geweest met mijn werk. Toch heb ik nog wel wat uitstapjes gemaakt. Zo ben ik richting de Eiffel geweest om Bleke blauwtjes te zoeken zonder al te veel resultaat. Ook nog eens een poging gedaan om libellen te vinden in de Weerribben, maar alles bleek gemaaid te zijn waardoor dit nogal tegen viel. Met heel veel geluk in een ongemaaid stukje de onderstaande Bandheidelibel – Sympetrum pedemontanum op de foto kunnen zetten. Verder nog eens een landschap geprobeerd, maar er was te veel mist en eens Noordse winterjuffers gezocht maar er was eigenlijk geen mist. Al met al niet heel erg spannend dus.

Wat nog wel erg leuk was is dat ik genomineerd ben voor de NS fotopublieksprijs van de jaarlijkse fotowedstrijd van National Geographic. Het gaat om de foto van het Klein geaderd witje die ik eerder dit jaar gemaakt heb. Het is nu alleen afwachten hoeveel stemmen ik krijg.

Hopelijk krijgen we komende tijd weer wat mooie dagen en kan ik weer op stap.

Bandheidelibel – Sympetrum pedemontanum
Bandheidelibel – Sympetrum pedemontanum




23-08-2013 - Kleine heivlinder – Hipparchia statilinus

Gister heb ik weer eens een uur of 4 voor niks door het veld gelopen op zoek naar de Noordse glazenmaker – Aeshna subarctica. Gelukkig heb ik er een paar zien vliegen maar op de foto krijgen was onmogelijk. De middag er voor had ik meer geluk bij het zoeken naar de Kleine heivlinder – Hipparchia statilinus. Bijna elk jaar ga ik wel eens op zoek naar deze vlinder en telkens neem ik me voor niet meer te gaan omdat de foto toch niet beter wordt. Deze keer was het toch anders en vond ik een parend stelletje die naar mijn idee super mooi zaten voor de foto. Volgend jaar sla ik de Kleine heivlinder nu echt een keertje over.

Kleine heivlinder – Hipparchia statilinus
Kleine heivlinder – Hipparchia statilinus




Frankrijk 19-07/04-08

Ondertussen ben ik al weer eventjes aan het werk, maar ik ben twee weken met de familie naar zuid Frankrijk (Forcalquir) geweest. We hebben met z’n vieren een heerlijke vakantie gehad en weinig gedaan. Zoals altijd heb ik natuurlijk toch een paar keer de camera gepakt om in de omgeving wat leuke beesten op de foto te zetten. In eerste instantie had ik gedacht makkelijk libellen te kunnen vinden, maar behalve 2 Zuidelijke oeverlibel – Orthetrum brunneum bij het zwembad was er weinig te vinden. Halverwege de vakantie vond ik bij een stuwmeer een paar Zuidelijke heidelibellen – Sympetrum meridionale maar de volgende ochtend vroeg was er geen enkele te vinden dus ook dit viel wat tegen. De tweede week vond ik een mooi veldje op een paar kilometer afstand van ons huisje waar vrij veel parelmoer vlindertjes zaten en ben ik een paar keer vroeg opgestaan om op pad te gaan. Onderstaande foto van de Veldparelmoervlinder – Melitaea cinxia vond ik wel aardig geslaagd.

Veldparelmoervlinder – Melitaea cinxia
Veldparelmoervlinder – Melitaea cinxia

Langs de randen van het veld stonden hier en daar wat opvallende paarse bloemen met zo af en toe een slapende parelmoervlinder. Na heel wat gezoek en gepruts heb ik ook hier een naar mijn idee leuke foto van weten te maken. Al met al ben ik toch nog drie ochtenden (voor zonsopkomst) op dit veldje geweest.

Ondertussen ben ik ook nog een ochtendje in Duitsland geweest, maar die foto’s volgen nog.

Knoopkruidparelmoervlinder – Melitaea phoebe
Knoopkruidparelmoervlinder – Melitaea phoebe




Zwitserland 04-07/07-07

Afgelopen weekend een paar dagen naar Zwitserland geweest. Donderdag na het werk rond een uurtje of 5 in de auto gestapt en in mijn eentje richting zuiden gereden. Mijn verwachting was dat ik rond een uurtje of 2 s’nachts wel aan zou komen, maar door weg werkzaamheden e.d. was ik pas rond kwart over 3 op de plek van bestemming, de Albulapass. Na 2 en een half uur op de achterbank geslapen te hebben loop ik rond 6 uur al te zoeken naar de eerste vlinders, in dit geval de Kleine apollo. Het is een schitterend gebied en ik vind meer dan 10 slapende Kleine apollos maar de meeste zitten diep in het gras verstopt. Gelukkig is er altijd wel eentje die net even anders zit en kan ik onderstaande foto maken.

Kleine apollovlinder – Parnassius phoebus
Kleine apollovlinder – Parnassius phoebus

Tegen de tijd dat ik klaar ben met de Apollo’s kom ik Peter Groenendijk (www.anythingbutcommon.nl) tegen waar ik de komende twee dagen mee op stap ga. We gaan eerst op zoek naar Thor parelmoervlinder – Boloria thore. Met de hulp van Peter komen we op een mooie plek waar we verschillende van deze vlindertjes vinden. Al met al is het nog een hele klus om een beetje aardige foto te maken, maar het lukt uiteindelijk redelijk.

Begin van de middag gaan we naar een plek met veel Oranjebonte parelmoervlinder – Euphydryas intermedia. Andere jaren heb ik deze vlinder ook wel eens gezien, maar nooit in zulke aantallen. De meeste vlinders zijn al een beetje versleten, maar toch zitten er nog wat redelijk mooie exemplaren tussen. Aan het eind van de dag kijken we nog even op de Thor Parelmoer plek om te zien waar de vlinders gaan slapen. Blijkbaar is dat boven in de boom en alle vlinders verdwijnen zonder dat we fotos kunnen maken. We gaan terug voor diner en een beetje slaap.

Oranjebonte parelmoervlinder – Euphydryas intermedia
Oranjebonte parelmoervlinder – Euphydryas intermedia

De volgende dag hebben we een beetje dezelfde planning. We beginnen bij de Kleine apollo en bij de eerste zon gaan we richting de Thor parelmoer vlindertjes op zoek naar opwarmende exemplaren. Aan het eind van de ochtend hebben we het hier wel een beetje gehad. Omdat dat de temperatuur lange tijd erg laag is geweest in dit gebied vliegen veel vlinders later dan normaal. Vooral de op grote hoogte levende soorten zijn erg laat. Omdat we niet veel keus hebben gaan we toch een middag op de hoger gelegen plekken kijken. We beginnen met een korte zoek actie naar de Dwergparelmoervlinder – Melitaea asteria. Helaas is de klim voor niks, behalve dan het schitterende uitzicht.

Albulapass
Albulapass

We rijden door naar de Julierpass om op zoek te gaan naar de Geelbanderebia – Erebia flavofasciata. Na een verschrikkelijke klim komen we op de plek waar we willen zoeken, maar behalve wat dikkopjes is er niks te vinden. Het uitzicht is ook hier prachtig, maar daar zijn we niet voor gekomen. Op de terug weg naar het hotel stoppen we nog bij verschillende veldjes waar we vooral dikkopjes en wat blauwtjes vinden.

Julierpass
Julierpass

De volgende dag staan we weer op tijd op en gaan zoeken bij een van de plekken waar we de dag hier voor langs zijn gekomen. Helaas valt het een beetje tegen wat we hier kunnen vinden, de enige vlinder die mee werkt is een Tijmblauwtje – Maculinea arion die ik nu eindelijk eens goed met open vleugels op de foto krijg. Tegen een uur of 10 zit het weekend er al weer op en gaan we richting hotel om uit te checken. Na een lange rit met de nodige opstoppingen en vertragingen kom ik s’avond laat weer lekker thuis, volgende dag weer werken…

Tijmblauwtje – Maculinea arion
Tijmblauwtje – Maculinea arion




11-06-2013 - Vroege glazenmaker – Aeshne isosceles

Afgelopen zaterdag ben ik weer eens bij de Weerribben geweest om libellen te zoeken. Natuurlijk was het niet helder weer zoals voorspeld, maar was het een laag bewolking zonder zon. Toch maar wat gaan zoeken en zo kwamen we verschillende Vroege glazenmaker – Aeshne isosceles tegen. Sommigen waren al druk aan het vliegen en anderen hingen nog rustig te slapen. Om niet helemaal voor niks om 03:40 uur op te zijn gestaan maak ik toch maar wat plaatjes. Als even later toch het zonnetje door de wolken breekt geeft dat best wel een leuk plaatje. Al met al dus toch weer een geslaagde ochtend.

Vroege glazenmaker – Aeshne isosceles
Vroege glazenmaker – Aeshne isosceles




Roemenie 26-05/01-06

Vorige week ben ik samen met Jordi Strijdhorst en mijn schoonvader in Roemenie geweest op zoek naar vlinders. Het weer was niet perfect maar zeker beter dan op een heleboel andere plekken in Europa. Door het wat rare voorjaar waren er wel wat weinig vlinders te vinden, maar genoeg om me een paar dagen mee te vermaken. Hier onder een kort overzicht van de afgelopen week.

Dag 1

We vertrekken om ongeveer half 10 smorgens richting Roemenie met het idee om net voor de grens van Hongarije te stoppen en een slaap plek te zoeken voor de nacht. De reis verloopt voorspoedig alleen werkt de ventilatie van mijn auto niet waardoor het met een buiten temperatuur van 4 graden tamelijk fris is in de auto. Al op tijd zijn we Wenen voorbij en besluiten maar een stukje verder te rijden zodat het de volgende dag niet meer zo ver is. Als we dan toch al in Hongarije zitten rijden we ook nog Budapest voorbij, en stoppen bij een pompstation om een paar uurtjes te slapen.

Dag 2

Rond een uurtje of 4 worden we al weer wakker en rijden verder. Tegen een uurtje of 10 staan we al op een Roemeense camping in de omgeving van Cluj waar we een klein huisje/hutje huren. Omdat we toch al zo vroeg in Roemenie zijn gaan we ook maar vast op zoek naar vlinders. In een mooi bos gebied gaan we die middag op zoek en vinden stapels Roodbonte parelmoervlinder – Euphydryas maturna en een stuk of wat Lathyruszwever – Neptis sappho. Omdat het een beetje begint te spetteren gaan we op tijd weer richting huis drinken wat borrels drinken en gaan op tijd naar bed.

Lathyruszwever – Neptis sappho
Lathyruszwever – Neptis sappho

Dag 3

Vandaag gaan we eerst nog even op zoek naar Roodbonte parelmoervlinder – Euphydryas maturna om daarna een stukje richting het oosten te rijden op zoek naar andere vlinders. Hier hoopte ik eigenlijk het Mozaiekdikkopje – Muschampia cribellum te vinden, maar door het weer eerder dit jaar vliegt deze al bijna niet meer. Wel zijn er erg veel blauwtjes te vinden maar door het warme weer van deze dag lukt het niet echt om er goeie fotos van te maken.

Roodbonte parelmoervlinder – Euphydryas maturna
Roodbonte parelmoervlinder – Euphydryas maturna

Dag 4

Deze dag lijkt het weer wel goed te worden en hebben we de wekker al op tijd gezet. Helaas zijn we vergeten dat het hek van de camping pas om 8 uur open gaat en kunnen we dus niet weg. Het plan was om op tijd naar de plek van de vorige dag te gaan en slapende blauwtjes op de foto te zetten. Nu we hier een paar uur te laat aan komen vliegt alles al weer lekker rond en is fotos maken weer bijna niet te doen. Al met al weet ik een geslaagde foto te maken van een mannetje Saffierblauwtje – Plebejus pylaon.

Saffierblauwtje – Plebejus pylaon
Saffierblauwtje – Plebejus pylaon

Na een uurtje fotos maken gaan we weer verder om op zoek te gaan naar de Bremvlinder – Colias myrmidone. Ik hoop deze vlinder al jaren eens te vinden, maar tot nu toe was dit nooit gelukt en elk jaar lijkt hij zeldzamer te worden. Na een kilometer of 200 (waar we een uur of 4 over doen) gereden te hebben komen we eindelijk aan op de plaats van bestemming. Het is een schitterend rustig plekje, waar het helaas niet stikt van de Bremvlinders. Toch weten we na een uurtje of 3 rondlopen een stuk of 3 vlinders te vinden, en er zelfs eentje netjes op de foto te krijgen. Het had nog wat mooier mogen zijn, maar ik ben al lang tevreden.

Leefgebied Bremvlinder – Colias myrmidone
Leefgebied Bremvlinder – Colias myrmidone

Dag 5

We gaan redelijk op tijd naar het bos gebied waar we eerder ook al zijn geweest. De Spireazwever – Neptis rivularis die we eerder niet hebben gezien is nu ook in kleine aantallen te vinden. Verder stikt het nog steeds van de Roodbonte parelmoervlinder – Euphydryas maturna en er komt nog even een Grote ijsvogelvlinder – Limenitis populi langs die niet op de foto wil. In de plassen zitten redelijk wat Geelbuikvuurpad – Bombina variegata maar hier fotos van maken valt ook niet mee. We lopen nog verschillende veldjes door, maar zonder resultaat. Als het dan ook nog begint te regenen gaan we lekker terug naar ons huisje.

Moerasparelmoervlinder – Euphydryas aurinia
Moerasparelmoervlinder – Euphydryas aurinia

Dag 6

Voor vandaag wordt er veel regen verwacht en besluiten we ergens anders heen te gaan. In eerste instantie willen we naar Oostenrijk, maar daar is het weer zo slecht dat we besluiten naar het noorden van Hongarije te gaan. Eind van de middag komen we aan en kijken vast even of het de moeite is om de volgende ochtend vroeg op te staan. Bij aankomst op een van mijn favoriete vlinder plekken blijkt dat het hier ook verschrikkelijk geregend heeft de dagen er voor. Het hele dal is een grote stroom water ipv een zee van bloemen en we vinden dan ook niet meer dan een stuk of 4 parelmoervlindertjes. Het plan voor de volgende ochtend is dan ook wel duidelijk, uitslapen en terug naar Nederland.

Dag 7

Vandaag zitten we rond 9 uur in de auto. De TomTom stuurt ons door Slowakije en Polen. Het is een mooi ritje met helaas hier en daar bakken regen. Om een uurtje of 11 komen we weer in het donker thuis, niet zo veel gezien als we hadden gehoopt maar t was weer een mooie tocht en ik heb eindelijk een foto van de Bremvlinder – Colias myrmidone.

Bremvlinder – Colias myrmidone
Bremvlinder – Colias myrmidone




08-03-2013 Meer witjes

Omdat ik aardig enthousiast was over m’n laatste resultaten ben ik nog een paar keer terug geweest op de “witjes” plek. Drie avonden ben ik op zoek geweest naar een mooi plaatje met een ondergaande zon. Al met al heeft dat dus weer heel wat tijd gekost, maar uiteindelijk ben ik helemaal tevreden met het resultaat. De foto is misschien wat druk, maar vind de kleuren e.d. schitterend. Echt weer eens wat anders dan andere foto’s.

Klein geaderd witje – Pieris napi
Klein geaderd witje – Pieris napi

Dan dacht ik ook nog eens dezelfde foto te maken bij zonsopkomst met dauw. Helaas valt dat dan weer tegen omdat de zon net weer op een andere plek op komt dan je verwacht, er te veel mist is waardoor de zon niet goed uit komt etc etc. Toch een aardig plaatje over gehouden van een slapend Oranje tipje onder de dauw.

Oranjetipje – Anthocharis cardamines
Oranjetipje – Anthocharis cardamines




03-03-2013 Oranje tipje – Anthocharis cardamines

Eindelijk weer m’n eerste Oranjetipje (Anthocharis cardamines) van het jaar op de foto gezet. Elk jaar ga ik weer op zoek naar dit vlindertje, en op een of andere manier blijft het leuk. Het is dan ook een schitterend beestje dat altijd netjes boven op de Pinksterbloemen te vinden is. Afgelopen winter had ik al een plaatje in m’n hoofd met opkomende zon, dauw, Oranjetipje, etc. etc. Nu naar de eerste poging ben ik eigenlijk al dik tevreden met het resultaat, het is bijna zo als ik in mn hoofd had alleen was wat dauw nog wel leuk geweest.

Oranjetipje – Anthocharis cardamines
Oranjetipje – Anthocharis cardamines

Nu heb ik natuurlijk stapels foto gemaakt en bij de selectie bleef ik toch met twee fotos zitten. Ik kan niet kiezen welke nu beter is, dus vandaar dat ik ze alle twee maar online heb gezet.

Oranjetipje – Anthocharis cardamines
Oranjetipje – Anthocharis cardamines




29-04-2013 - De eerste vlinder foto van het jaar

Gister avond laat nog even op zoek geweest naar Oranje tipjes, maar helaas nog steeds geen enkele kunnen vinden. Gelukkig vond ik wel een Klein geaderd witje – Pieris napi die al een plekje voor de nacht gevonden had. Omdat het helder was en ik aan het zoeken was op een plek met vrij uitzicht op aan de horizon, kon ik tot een paar minuten voor zonsondergang fotos maken. Met elke minuut dat de zon verder onder ging werd het licht rooier en naar mijn smaak mooier. Onderstaande foto heb ik ongeveer 20:50 uur genomen, net toen de zon als een mooie rode bal op de horizon lag. Nu even afwachten of het er deze week nog van komt om op zoek te gaan naar Oranje tipjes.

Klein geaderd witje – Pieris napi
Klein geaderd witje – Pieris napi




19-04-2013 - Reptielen afgelopen weekend

Afgelopen weekend was het weer eens schitterend weer, en ben ik met mijn twee stoere meiden op zoek geweest naar blauwe Heikikkers (Rana arvalis) e.d. De kikkers waren prima te vinden maar de kleur viel erg tegen. Al met al niet de moeiet om fotos van te maken. Tijdens het zoeken kwamen we wel een Hazelworm (Anguis fragilis) tegen die zich heel rustig liet bekijken.

Floor en Bo met een Hazelworm (Anguis fragilis)
Floor en Bo met een Hazelworm (Anguis fragilis)

Later ben ik nog op zoek geweest naar Adders (Vipera berus), maar in plaats van Adders vond ik een Gladde slang (Coronella austriaca). Dit keer wilde deze slang wel mee werken, en heb ik eindelijk een goede foto van het beestje kunnen maken. Tot zo ver dus best een goed begin van het jaar.

Gladde slang – Coronella austriaca
Gladde slang – Coronella austriaca




15-01-2013 - Eerste fotos van 2013

Na een lange periode van waardeloos weer nu eindelijk weer echt winter. Afgelopen zaterdag moest ik natuurlijk direct op zoek naar winterjuffertjes. Op tijd in de auto gestapt en natuurlijk was het niet min 4 en onbewolkt zo als de voorspellingen. Gelukkig was het wel een beetje aan het sneeuwen zodat er wat sneeuw op de takjes e.d. bleef liggen. Na een klein uur rond gelopen te hebben, hadden we een totaal van 4 juffers wat zeker niet tegen viel. Onderstaande foto is denk ik de beste van het stel. Dit was de eerste keer dat ik een overwinterende juffer op een enkel kaal pijpenstrootje vond.

Besneeuwde Noordse winterjuffer – Sympecma paedisca
Besneeuwde Noordse winterjuffer – Sympecma paedisca

Normaal ben ik nooit zo’n fan van details, en halve beesten, maar omdat t beestje toch zo mooi stil zat heb ik eens een detail opname gemaakt. Wel grappig te zien hoe t beestje helemaal onder de sneeuw zit. Mocht het weer nog even goed blijven komende dagen dan waag ik me misschien nog eens een ochtend aan de winterjuffers. Wordt hopelijk vervolgd.